SIONISM. Den israeliska månlandaren Beresheet har skickat en selfie från rymden med det sionistiska budskapet ”Israels folk lever” och ”Ett litet land, stora drömmar”.

Selfie från den israeliska månlandaren Beresheet med jorden i bakgrunden och sionistisk propaganda i förgrunden (skärmdump Facebook; klicka för större bild).

Nordfront har tidigare rapporterat om det israeliska rymdprojektet med månlandaren Beresheet, som ska göra Israel till det fjärde landet som lyckas skicka en farkost till månen, efter stormakterna USA, dåvarande Sovjetunionen och Kina.

Beresheet är hebreiska för ”i begynnelsen” och namnet på den första delen av judendomens Tora, eller Första Moseboken.

Farkosten sköts ut i rymden i slutet av februari och ska landa på månen den 11 april.

På tisdagen publicerade det privata rymdföretaget SpaceILs en selfie som deras månlandare Beresheet tagit med jorden i bakgrunden på 37 600 kilometers avstånd. På bilden syns också en affisch med Israels flagga och frasen ”Ett litet land, stora drömmar”. Dessutom finns uttrycket ”Israelis folk lever” skrivet på hebreiska.

Enligt rymdföretaget är syftet med den hebreiska texten att koppla ihop teknologiska landvinningar med sionism, arv och historia.

”På så sätt blir Beresheet-projektet ett nationellt projekt”, skriver SpaceIL i ett pressmeddelande.

I månlandarens bagage finns teknisk utrustning för att mäta månens magnetfält – men också en tidskapsel med en bland annat en nano-version av den judiska Bibeln och den judiska ”Resenärens bön”.

I tidskapseln finns dessutom Israels självständighetsdeklaration och nationalsång, barnteckningar, ett budskap från Israels tidigare president Shimon Peres samt minnen upptecknade av en överlevande från Förintelsen.

Ido Anteby, som är chef för rymdprojektet SpaceIL, berättar för Times of Israel:

— Detta är en väldigt känslomässig tid. Vi vet inte hur länge rymdkapseln kommer att vara kvar på månen. Det är mycket möjligt att framtida generationer kommer att hitta den här informationen och vilja lära sig mer om denna historiska stund.

Källa:
Israeli Spacecraft Takes the Ultimate Selfie on Its Way to Making History on the Moon


  • Publicerad:
    2019-03-07 10:40