VETENSKAP. Den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-2 skulle landa på månens sydpol, men sent igår kväll bröts plötsligt kontakten med Indiens rymdcenter Isro.

Stämningen förändrades från segerglädje till förtvivlan på Indiens rymdcenter Isro. (Skärmbild)

Indien skulle bli det fjärde landet i världen, efter USA, Ryssland och Kina, som lyckas göra en månlandning.

Planen var att Chandrayaan-2 skulle landa på månens sydpol, men cirka två kilometer från månens yta bröts kontakten plötsligt med farkosten, rapporterar India Today.

— Landningen pågick som planerat och normal funktionalitet observerades. Därefter slutade landaren kommunicera med markstationen, säger Isros (The Indian Space Research Organisation) chef Kailasavadivoo Sivan.

Orsaken till den tappade kontakten är ännu oklar. Rymdcentret Isro hoppas kunna återansluta kontakten till farkosten så fort som möjligt. Forskarna kan i nuläget inte svara på om farkosten har kraschat.

— Data analyseras och än har vi inga resultat. Det tar tid. Vi är inte säkra, säger forskaren Deviprasad Karnik på Isro.

Indiens premiärminister Narendra Modi befann sig på rymdcentret för att bevittna landningen. Efter att kontakten med månlandaren bröts kommenterade Modi misslyckandet i en TV-utsändning:

Under de senaste timmarna var hela landet vaket. Vi var vakna i solidaritet med våra forskare … Vi kom väldigt nära men vi måste göra större framsteg i framtiden.

Senare skrev premiärministern på Twitter:

Indien är stolt över sina forskare! De har gjort sitt bästa och har alltid gjort Indien stolt. Det här är ett tillfälle där vi måste vara modiga och modiga kommer vi att vara!

Chandrayaan-2 påbörjade sin resa mot månen den 22 juli i år. Väl på månen var det meningen att farkosten skulle sända ut ett fordon, en så kallad strövare, för att leta efter vatten och analysera stenar och jordmån.

Källa:
Chandrayaan-2 Moon Landing Updates: Trying to establish communication with Vikram lander, says Isro chief


  • Publicerad:
    2019-09-07 17:15