DEN MÅNGKULTURELLA SKOLAN. I brist på arbetsuppgifter började skådespelerskan vikariera som lärare. Efter att ha utsatts för pistolhot i klassrummet vill hon nu sätta stopp för skolkaoset – med ordningsvakter.

Arbetsklimatet i den svenska mångkulturella skolan är inte det bästa.

En som har fått erfara detta är skådespelaren och producenten Paula Ternström.

Hon lider under coronakrisen brist på arbetsuppgifter inom sitt eget område och har därför börjat vikariera som lärare.

Förra veckan blev hon hotad med ett skjutvapen riktat mot sitt ansikte när hon hade lektion i spanska med en högstadieklass.

Så här beskriver hon händelseförloppet för Aftonbladets reporter:

— Det var dagens sista lektion och klassen var ganska stökig, men jag lyckades ändå få eleverna att jobba och gick runt och hjälpte alla. En av killarna som var ganska stor, mycket större än vad jag är, stökade runt och jag bad honom att sätta sig ner. Då riktade han plötsligt ett skjutvapen mot mitt ansikte…Jag hann knappt bli rädd och frågade om han hotade mig och då tog han snabbt bort vapnet.

Alldeles efter detta ska en mobiltelefon ha utlöst ett falskt brandlarm.

Thernström uppger att hon då plockade upp telefonen och frågade eleverna vems det var – dock utan att få något svar.

— När lektionen nästan var slut sprang killen med vapnet fram och tog telefonen och rusade sedan iväg. Som lärare är det svårt att göra något, tar jag tag i honom kan jag bli anmäld. Man har inga mandat att göra någonting.

”Skolan håller på att bli Flugornas herre
Thernström berättar att hennes känslomässiga reaktion på händelsen kom senare.

— När jag skulle somna samma kväll kom chocken. Jag hade sedan kontakt med lärarförmedlingen om andra saker och berättade då vad som hade hänt, och då kom tårarna. De reagerade väldigt starkt på vad som hade hänt och frågade om jag ville göra en polisanmälan. Men jag vet inte om jag orkar det, jag har hjärtklappning och har knappt kunna sova eller äta. Det är möjligt att skolan upprättar en polisanmälan, men vad spelar det egentligen för roll? Killen är 14 år och det händer antagligen ingenting. Skolan håller på att bli ”Flugornas herre”.

Lärarvikarien Ternström betonar i intervjun behovet av en diskussion om vad som pågår i landets skolor. Hon framhåller ”lärarnas brist på mandat i utsatta situationer” som ett huvudproblem och drar denna slutsats:

— Jag anser att man borde ha ordningsvakter i skolan.


  • Publicerad:
    2021-01-24 10:35