MÅNGKULTUREN. I intervjuer i Stockholm Direkt berättar svenska ungdomar hur det kan vara att växa upp i det nya Sverige där svenskar är i minoritet. Det är ungdomar från Stockholms ytterområden som i skolan mött invandrare från förorterna.

Genrebild. Foto: Pixnio (CC Public Domain).

I intervjuer i Stockholm Direkt berättar svenska ungdomar om hur de haft det i skolan i det nya Sverige där de som svenskar varit i minoritet bland invandrare.

Det är bland annat en ung svensk kille som berättar om hur det var att växa upp i Upplands-Väsby och som studiemotiverad medelklasskille möta de mer aggressiva ungdomarna från ”orten”.

— Varje vecka var det: ”Hahaha, Svennebanan! Jävla nörd!”. Det räckte med att man ställde en intresserad fråga på lektionen eller googlade på något akademiskt. Det blev alla mot en, just för att jag var svensk.

— Det spelade ingen roll vad man gjorde, man hamnade alltid i underläge. Det var därför jag ville härifrån.

Han berättar att han aldrig lyckades ”smälta in”, men att han lärde sig leva med det. Han syster får fortfarande en klump i magen när hon träffar på ett gäng invandrartjejer som pratar förortsslang och för sig på typiskt ”orten”-vis.

— Det går inte att dra alla över en kam. Men det kändes som att de tittade ner på oss som var vita medelklass-svenskar och tyckte att vi behövde tryckas ner. Kanske ville de straffa oss för rasismen i det svenska samhället, säger hon.

Några kvinnliga ungdomar berätta om hur den mångkulturella ”orten-kulturen” dominerade och att svenska ungdomar färgade håret svart och på andra sätt imiterade invandrarnas gettostil för att ”passa in”.

— Ja, det var folk med helt svenska föräldrar som färgade håret svart, använde orten-slang och klädde sig precis som de, för att passa in. För det var den kulturen som rådde på skolan, säger en tjej.

Källor:
Unga svenskar om skoltiden: ”Jobbigt att alltid vara i minoritet”
Villa-eleverna om kulturkrocken: ”I början var jag lite rädd”


  • Publicerad:
    2020-01-02 10:20