INRIKES. Ett föräldrapar i Uppsala som ville ge sin ettårige son namnet Lucifer har fått avslag av både Skatteverket och förvaltningsrätten. 

Genrebild.

Det finns för närvarande 118 personer i Sverige som heter Lucifer i förnamn, enligt Skatteverkets hemsida. Trots detta nekades nyligen ett föräldrapar i Uppsala att ge sin ettårige son det förnamnet.

Orsaken är att den svenska namnlagen ändrades 2017 och är numera betydligt mer restriktiv. Förvaltningsrätten anser att namnet Lucifer förknippas med Satan och att den som får namnet kan komma att drabbas av obehag. Föräldrarna anser dock att namnet har en helt annan betydelse.

Även en man i 40-årsåldern som ville byta namn till Beelsebul fick nej av Skatteverket med motiveringen att namnet syftar på Satan. I sin överklagan skriver mannen att namnet betyder herren över templet, men förvaltningsrätten valde att gå på samma linje som Skatteverket.

Svaret blev nej även för en Uppsalabo som ville byta namn till Kaos. Det är inte förenligt med svenskt namnskick, menar förvaltningsrätten.

Av Skatteverkets hemsida framgår att det idag i Sverige finns 19 personer som heter Stalin i förnamn och 41 som heter det i efternamn. 48 personer heter Lenin i förnamn.

Vidare finns det 15 som heter Himmler i efternamn och två personer som heter Göring i förnamn.

849 personer heter Jesus i förnamn och en gör det i efternamn. Dessutom finns det 362 personer som heter Israel i förnamn och 48 i efternamn.

Källor:
Djävulsnamn gick inte hem hos Skatteverket
Skatteverket: Sök hur många som har ett visst namn


  • Publicerad:
    2020-01-02 12:50