AUSTRALIEN. En mellanstadieskola gör föräldrar rasande när man på en morgonsamling tvingar pojkarna be flickorna om ursäkt ”å sitt genus vägnar” – för alla sexuella övergrepp begångna mot kvinnor.

Brauer College, en mellanstadieskola i Australien, hade en morgonsamling i onsdags där pojkelever tvingades be flickelever om ursäkt för ”våldtäkter begångna av deras genus”.

En mamma med en tolvårig son, som var med på morgonsamlingen, berättar att hennes son blev förvirrad och inte kunde förstå varför han skulle be sina klasskamrater om ursäkt för våldtäkter och sexuellt övergrepp.

Bönen om ursäkt” ska ha varit ”symboliskt avsedd”, men ”det gjorde det inte lättare för pojkarna att förstå varför de skulle be om ursäkt för något som de inte gjort”, kommenterar Daily Mail.

Starka reaktioner från föräldrar
Den nämnde pojken i sjätte klass har uppgivit för sin mamma att samtliga närvarande pojkar uppmanades ställa sig upp och säga: ”Vi ber om ursäkt för att kvinnor våldtas och utsätts för sexuella övergrepp av vårt genus.”.

Danielle Shephard, pojkens mamma, berättar för 7News:

Det förklarades inte för pojkarna vad de egentligen gjorde eller varför de gjorde det.

Hon fortsätter:

De borde verkligen ansträngt sig mer för att informera föräldrarna.

En annan förälder till en pojke uttrycker i ett inlägg på Facebook missnöje över morgonsamlingen. Han skriver:

Wow wow… det här är vidrigt, Brauer College… är inte ett dugg imponerad över att ni tvingar min son be om ursäkt för något han aldrig gjort eller ens övervägt att göra.

Idag på Brauer fick de varenda kille att ställa sig upp och be varenda tjej om ursäkt för våldtäkt och sexuellt övergrepp” säger en pojke som deltog i den påtvingade bönen om ursäkt, på Snapchat. Han fortsätter:

Killar går igenom lika mycket sk*t som tjejer gör.

Rektorn tar intryck av föräldrarnas kritik
Rektorn vid Brauer College Jane Boyle har tidigare tagit morgonsamlingen i försvar men nu tycker hon att sättet den genomfördes på var olämpligt.

På morgonsamlingen visade man ett videomeddelande från Brisbane Boys’ College Captain Mason Black som handlar om vikten av att vara proaktiv för att stoppa incidenter med sexuella kränkningar och övergrepp” skriver hon i sitt uttalande.

Om den påtvingade bönen om ursäkt kommenterar hon:

I retroperspektivt betraktande kan vi konstatera att denna del av morgonsamlingen, även om den var välment, var opassande.


  • Publicerad:
    2021-03-27 20:45