SKOTTLAND. Skottlands ledande parti Scottish National Party vill att Skottland blir självständigt och förenar sig med de övriga nordiska länderna. Skottland har närmare anknytning till Norden än med Storbritannien säger nu politikerna i Skottland.

Scottish National Party har nu egen majoritet i det skotska parlamentet.

Scottish National Party har nu egen majoritet i det skotska parlamentet.

Folkvalda inom Skottlands ledande parti Scottish National Party (SNP), vilket sedan valet 2011 har egen majoritet i den skotska parlamentet, säger inför självständighetsvalet i september att Skottland har mer gemensamt med Norden än med övriga Storbritannien och därför borde söka sig dit för samarbete.

Angus Robertson, som är SNP:s försvarstalesman, hoppas att ett självständigt Skottland ska bli medlem av det Nordiska rådet. Scottish National Party liksom flera andra partier i Skottland driver kravet på självständighet, och backas upp av flera kända personer bland andra Sean Connery. Partiet beskrivs som nationalistiskt med vänsterframtoning.

Skottland liknar på många sätt Norge. Bland annat är landet bergigt och sjöfarten utgör en viktig del av landets historia och kultur. Bosättningar vid kusten omges ofta av magnifika fjordar och vikingafestivaler är populära. Många av invånarna har dessutom nordiska namn som Anderson och Peterson. Även språket har likheter, då skotskan har många nordiska låneord. Ännu idag syns ofta Norges flagga runtom på öarna.

Stora delar av Skottland styrdes även av vikingar innan kristendomens införande och Orkneyöarna norr om det skotska höglandet tillhörde Norge fram till 1468 då det gavs bort som hemgift av Sveriges, Norges och Danmarks kung Kristian I. Enligt en gammal lag skall Orkneyöarna återlämnas om hemgiften på 10 000 kronor återbetalas.

Ett speciellt nordiskt språk hade innan dess skapats på Orkney-öarna vilket kallas Norn, eller Norröna, och utvecklades ifrån norskan över en period på cirka 1000 år. Detta språk kom att talas av delar av lokalbefolkningen fram till på 1800-talet.

Källor:
Ska Skottland bli ett nordiskt land?
Scottish National Party
Independent Scotland will lose Orkney and Shetland
Norn – the Language of Orkney


  • Publicerad:
    2014-06-02 16:35