MEDICIN. Myndigheter i Storbritannien har godkänt att forskare får skapa provrörsbarn med DNA från tre olika människor. Anledningen sägs vara att man vill undvika vissa ärftliga sjukdomar, men alla är inte lika positiva till den nya metoden.

provrrsbarn_120693391

Snart föds brittiska provrörsbarn med tre ”föräldrar”.

Brittiska IVF-kliniker har fått grönt ljus att börja erbjuda provrörsbefruktning där man blandar DNA från tre olika personer. Metoden, som kallas mitokondriebyte eller treparts-IVF. innebär att man överför en kvinnas DNA till en annan kvinnas äggcell som sedan befruktas av en mans spermier.

Anledningen sägs vara att man tror sig kunna undvika att vissa ärftliga sjukdomar övergår från mor till barn. Ett team från ett universitetssjukhus i Newcastle kommer att bli först med att testa den nya metoden, som man tror sig kunna erbjuda till ungefär 25 par per år förutsatt att dessa godkänner långtidsstudier av sina barn.

Sverige har än så länge ställt sig avvaktande till den nya metoden, vilket Helena D’Arcy från den katolska abortmotståndargruppen Respekt är glad över. På fråga varför säger D’Arcy:

— Vi känner inte till riskerna. Vi har ingen aning om de långsiktiga följderna. Ingen vet ännu med säkerhet om tillvägagångssättet är säkert för barnet. Dessutom kan mutationer uppstå även om man använder denna metod. Den är ingen garanti för att barnet får födas friskt.

Hon tror dock inte att just den här metoden kan användas som ett sätt för homosexuella par att skaffa barn med varandra, men att liknande forskning tar oss närmare ett sådant scenario.

— Nej, inte den här metoden. Men det finns sådan forskning som ligger och väntar. Bland annat försöker forskare få hudceller att ”gå bakåt” och bli könsceller. På sikt kan det därmed bli möjligt att ”få barn med sig själv”, förklarar D’Arcy.

Källa:
Storbritannien: klart för dna från tre personer


  • Publicerad:
    2016-12-31 12:00