INRIKES Den 60-årige flerbarnsfadern lade upp en strategi. Han blev kurir – levererade efter en tid en bil fylld med narkotika till polisen och angav sedan personer i nätverket.

En man i 60-årsåldern var arg och ruvade på hämnd mot dem i det kriminella Hambonätverket, vilka han fann hade utnyttjat hans 13-årige son, som av myndigheter omhändertagits enligt LVU.

Men istället för att agera överilat, så planerade han för hur han kunde hamna i en position från vilken han kunde tillfoga sina hatobjekt maximal skada. I sina kontakter med dem dolde han därför dels sina synpunkter på deras tidigare agerande gentemot han son, dels sina känslor inför detta. Samtidigt försäkrade han dem om sin lojalitet mot nätverket och klargjorde sin beredvillighet att bli en del av det.

Efter en tid antogs han som kurir – ett förtroende som han mycket snart tackade för genom att leverera en billast med narkotika till polisen, samt genom att ange centrala personer i nätverket. Det var i början av juli som mannen stegade in på polisstationen och förklarade att han hade bilen full med narkotika, bland annat 15 kilo cannabis.

Själv den förste misstänkte

Det första som hände var att han själv häktades, det andra att hans äldste son med våld fördes till en lägenhet i södra Storstockholm av en man i 20-årsåldern. På något sätt lyckades sonen få iväg ett larm till polisen, som kom till platsen och grep gärningsmannen. Den 12 juli greps även den kvinna, till vilken fadern som kurir överlämnat pengar för såld narkotika.

Medan den unge mannen misstänks för grovt narkotikabrott och försök till utpressning, så rör misstankarna riktade mot kvinnan inblandning i hantering av narkotika och pengar. Vad hot beträffar ska även mannens döttrar enligt Aftonbladets källor fått motta sådana. En rad flera gripanden med efterföljande rättsliga efterspel är att vänta.