KOMMENTAR. Martin Saxlind kommenterar Stefan Löfvens uttalande på Pride om att ”stoppa nazismen” och stå upp för allas rätt att ”älska precis vem man vill”.

Stefan Löfven har varit på Pride och passade idag på att godhetssignalera och berätta hur han ska vinna valet i ett kort anförande som publicerades på Twitter.

Om medverkan i skamparaden säger Löfven följande:

Vi gör det därför att vi står upp för ett solidariskt samhälle där alla får vara den man är och älska precis vem man vill.

Löfven säger alltså att han står upp för de idag etablerade och sanktionerade värderingarna. Modigt? Unikt? Nej, alla andra riksdagspartier ville delta i Pride och alla utom SD – som under förnedrande former blev utmobbade – fick också göra det.

Att sossarna deltar i Pride gör alltså inte att de ökar sin konkurrenskraft gentemot de andra partierna då alla är lika stora HBTQP-vurmare. Till och med det ”kristna” och ”konservativa” KD fjollar runt på Pride. Förmodligen är det SD och andra partier som inte deltar i Pride-spektaklet som särskiljer sig och vinner stöd från de väljare som tycker att sexuella avvikelser inte är något att hylla eller att sex i allmänhet är en privatsak och ingen offentlig angelägenhet.

Att kräva att man får ”älska precis vem man vill” är också väldigt mycket att slå in en öppen dörr. I praktiken är alla former av ”kärlek” redan skyddad av lagen (om Löfven inte tillhör de som vill gå ännu längre och legalisera pedofili eller tidelag), och i teorin går det ändå inte att lagstifta bort människors känslor eller sexdrift. Det vi som ”hatar” Pride brukar trycka på är att heterosexualitet är mer sunt och livsbejakande än andra ”alternativa sexualiteter”, att parader med lättklädda snuskhumrar inte hör hemma i offentligheten och att barn inte ska exponeras för homopropaganda eller annan ”information” som bara kan ha en destruktiv och förvirrande effekt på unga sinnen.

En sista invändning mot detta första uttalande från Löfven är att jag starkt betvivlar att den extremindividualism som hör ihop med Pride skulle vara bra för solidariteten i samhället. Snarare tror jag att sammanhållningen i ett samhälle undergrävs när alla ska vara unika snöflingor med egen könsidentitet och någon nyuppfunnen sexuell läggning. Socialdemokratin och folkhemmet var som starkast i Sverige på den tiden då det fanns två kön och allt annat än heterosexualitet sågs som en psykisk störning. När mångfald i bred bemärkelse ökar, minskar solidariteten eftersom samhörighetskänslan mellan människorna minskar.

Löfven säger också i filmen att:

Vi gör det också i solidaritet med dem som utsätts för hat och hot och det är någonting som vi aldrig kommer acceptera i vårt samhälle. Därför går vi också till val på att se till att stoppa den organiserade nazismen.

Att blanda ihop ”hat och hot” till ett gemensamt fenomen är ett smart knep som gammelmedia och förrädarpolitiker ofta använder sig av. Hot är ett brott, men att känna hat mot något är lika lagligt som att ”älska vem man vill”. Bara en person som befinner sig på ett barns mentala nivå kan använda floskelargumentet att ”all kärlek är bra och måste accepteras” men samtidigt försöka förbjuda ”dumma känslor” som hat. Varför inte försöka förbjuda depressioner om målet är att skapa ett rosafluffigt land där alla är obotliga optimister och bara går runt och känner kärlek hela dagarna?

Formuleringarna ”aldrig kommer acceptera i vårt samhälle” och ”stoppa den organiserade nazismen” är dessutom två bra exempel på luddigt politikerprat. Det är omöjligt att veta vad uttalandena rent konkret innebär. Ska Löfven förbjuda människor från att ”hata” eller ska han bara predika sin ”kärlek” så frenetiskt att folk slutar att hata bara för att slippa höra hans tjat? Och hur ska organisering kring en ideologi stoppas utan att åsikts- och föreningsfriheten helt avskaffas?

En sak som är säker är att med personer som Löfven i ledningen kommer Socialdemokraterna fortsätta sitt förfall från att vara ett statsbärande parti till att bli ett litet parti i mängden. Floskler om ”kärlek” kommer inte heller att ta bort det växande hatet som folket med rätta känner för de etablerade partierna som förstört Sverige.


  • Publicerad:
    2018-08-04 23:00