SMÅLAND. Två före detta sverigedemokrater har lämnat in en motion till Region Jönköpings landstingsfullmäktige om att stoppa regionens finansiering av homolobbyn. ”Man har inte förstått att Regionen är en demokratisk organisation”, kontrar Socialdemokraternas regionsråd.

En motion har lämnats in till Region Jönköpings landstingsfullmäktige om att stoppa regionens finansiering av Pride i Jönköping. Bakom förslaget ligger de före detta sverigedemokraterna Per Svanehall och Morgan Malmborg, Den senare uteslöts ur partiet 2016 efter att ha yttrat sig om somaliers IQ-nivåer, kritiserat SD:s presstjänst och försvarat en partikamrat som hamnat i onåd hos partiledningen.

Malmborg, likväl som Svanehall, representerar numera det nystartade lokala Sjukvårdspartiet.

I motionen – som publicerats på Sjukvårdspartiets hemsida – skriver man att ”alla har rätt att ha vilken sexuell läggning man vill” men att perversionerna som förekommer på Prideparader gör att dessa inte bör finansieras med skattepengar.

”Är det ett normalt sätt att vuxna män kryper på marken som hundar? Deltagarna är nästan helnakna med dildos i pannan. Dessutom medförs ofta små barn utan restriktioner!, skriver Svanehall och Malmborg i motionen.

Motionen har fått stark kritik av makteliten i Region Jönköping. Carina Ödebrink, som är regionråd för Socialdemokraterna, säger till P4 Jönköping att hon ser ”synnerligen allvarligt” på hur man uttrycker sig i motionen.

— För det första är man ju inte seriös tycker jag, och för det andra har man inte förstått att Regionen som en demokratiskt styrd organisation har som ansvar att motverka diskriminering och fördomar, säger Ödebrink.

Inte heller regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) är förtjust i motionen.

— Nej jag står inte bakom någon del av motionen. Vi har ju beslutat att ge bidrag till Pridefestivalen och det är våran åsikt, säger hon.

Malmborg står dock på sig när han pressas av P4.

— Jag har sett bilder från andra städer, det går nakna män som hundar på marken. Jag tycker att det är perverst att stödja en sådan verksamhet, säger han.

Lokaltidningen Jönköpings-Postens läsare tycks dessutom vara på Malmborg och Svanehalls sida. I en nyhetsartikel om motionen på tidningens hemsida har man lagt in en omröstning där läsarna får ta ställning till förslaget. I skrivande stund har 72,59 procent av de 2 649 personer som tagit ställning i frågan svarat att de anser att Region Jönköping bör lägga sina pengar på annat än homofestivalen.

Skärmbild: jnytt.se. Klicka för större bild.

Källor:
De vill stoppa bidraget till Pride
Motion mot Pride väcker ilska
MOTION ”Stoppa bidragen till Pride”
Henrik Vinge: Malmborg ska avgå


  • Publicerad:
    2018-08-04 07:00