MASSINVANDRING. Socialnämnden i Lund beräknas gå 114 miljoner kronor back under året. 90 miljoner av dessa är kostnader för mottagandet av “flyktingar”.

Kostnaden för “flyktingmottagandet” har fått stora konsekvenser i Lund och man beräknas gå 90 miljoner kronor i back under året. Philip Sandberg från Liberalerna vill ta fram en krisplan och även att kommunen tar in extern hjälp för att gå till botten med varför underskottet blivit så stort.

Man ska komma ihåg att de allra flesta kommuner klarar sig på den ersättning de får från staten de första åren. Det gäller kommuner som Linköping, Helsingborg och Växjö. De 90 miljonerna går vi back trots ersättning. Det är en allvarlig siffra, säger Sandberg

Förklaringen till varför kostnaderna skenat iväg beror till stor del på att man tvingats inhysa invällarna på hotell då beredskapen inför mottagandet varit dålig och bostäder har saknats.

Lund har länge varit relativt förskonade från massinvandringen men har den senaste tiden tvingats ta emot en hel del och man har förberett sig på att starta upp hvb-hem men Migrationsverket har sänkt kraven och ersättningsnivåerna så det är inte säkert att det blir av. 

Källa:
Skräckprognosen: Minus 114 miljoner kronor


  • Publicerad:
    2017-03-28 15:15