Socialstyrelsen i det brittiska greveskapet Durham har bestämt att en 25-årig brittisk kvinna ska få sitt barn tvångsomhändertaget. Det ovanliga med fallet är att barnet ännu är ofött och att barnet tvångsomhändertas på grund av moderns politiska åsikter. 

Kvinnan vars barn ska bli tvångsomhändertaget heter Toni McLeod och har tidigare varit medlem i den islamkritiska organisationen EDL. Numera uppger hon att hon inte längre är medlem i EDL, men socialstyrelsen har ändå bestämt sig för att tvångsomhänderta hennes barn. Socialstyrelsen menar att man omhändertar barnet för att undvika att barnet radikaliseras med islamkritiska EDL-åsikter. Beslutet att tvångsomhänderta barnet fastslogs också av Durhams kommunstyrelse.

McLeod uppger att hon nu tänker flytta till Irland för att undfly den brittiska socialtjänsten. Barnets far, som är soldat i den brittiska armén, har ansökt om att bli förflyttad till Nordirland för att kunna vara med sitt barn. 

Vissa britter har varit kritiska till socialstyrelsens beslut och ifrågasätter varför islamistiska fundamentalister inte får sina barn tvångsomhändertagna när islamkritikers barn tvångsomhändertas.


  • Publicerad:
    2012-06-20 21:33