INRIKES. Åtminstone 6 av 15 coronadöda i Stockholmsregionen är somalier.

Enligt Svensk-Somaliska Läkarföreningen är åtminstone 6 av 15 döda i coronaviruset i Stockholmsregionen somalier.

— När det spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, kommenterar Jihan Mohamed, styrelseledamot i föreningen, till SVT.

De flesta som avlidit ska ha haft underliggande sjukdomar. De flesta ska även ha bott i Järvaområdet, närmare bestämt i Kista, Rinkeby, Spånga och Tensta.

— Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i Covid-19, men många bor trångbott här. Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva, säger Jihan Mohamed.

Hon menar även att somalisk kultur är väldigt intim, vilket ytterligare kan ha hjälpt till att sprida viruset inom just den somaliska gruppen.

Svensk-Somaliska Läkarföreningen har nu släppt information om coronaviruset på somaliska i syfte att stävja dess spridning.

– Vi har bland annat informerat att det är viktigt att hålla social distans men också att man ska vara hemma vid symtom. Det gäller att ändra beteenden, säger Jihan Mohamed.


  • Publicerad:
    2020-03-23 22:05