MÅNGKULTUR. Somaliern Mohamed Dame är på flykt från kriminella gäng i Sverige. Han menar att landet har blivit en krigszon och han överväger att flytta tillbaka till sitt hemland.

capture-e1474409800493

Somaliern Mohamed Dame har bott i Sverige i över 20 år men är orolig för framtiden. Nu bor han och hans familj på hemlig adress för att de jagas av kriminella gäng från Göteborg. I en intervju med norska NRK säger han att Sverige nu är en krigszon.

— Det är som en krigszon. Vi vet inte vem som blir skjuten. Kulor kan träffa dig överallt. Nu är det mer vapen än någonsin. Det är mer narkotika än någonsin. Det är mer otryggt. Alla är rädda. Jag vågar säga sanningen, det är inte många som vågar det.

Mohamed Dame kom till Sverige som sexåring och han har under en period arbetat som civilanställd hos polisen med ungdomar. Det var i samband med det jobbet som Dame ska ha kommit i konflikt med den kriminella miljön som anklagade honom för att vara en angivare. Detta ledde till hot och otrygghet för Dame och hans familj som nu är på flykt och bor på skyddad adress.

— Nu ser vi mord varje vecka. Vi har sett angrepp med automatvapen på restauranger där folk skjuts ihjäl. Vi har sett granater bli inkastade genom rutor till lägenheter och barn dör. Folk är förtvivlade och skräckslagna. De tänker på sina barn. De får ont i magen varje gång de svänger in på parkeringen där de bor. Vi befinner oss i krig med vapen, pistoler och narkotika överallt. De har tagit över området där jag bodde. Detta kan inte fortsätta.

Dame har ett fortsatt hopp om att Sverige kan bli ett tryggt land igen, men blir det inte det kommer han att resa tillbaka till sitt hemland.

— Kanske ska jag flytta tillbaka. Jag vet inte. Men jag vill inte fly runt omkring i Sverige. Jag vill känna trygghet, säger Dame.

Källor:
«Sverige er en krigssone»
Mohamed er på flukt – innad i Sverige


  • Publicerad:
    2016-09-21 13:00