UTRIKES. Då situationen i Somalia har lugnat ner sig har Danmark beslutat att 1 200 somalier med uppehållstillstånd kan skickas hem igen.

Enligt det danska prövningsorganet Flyktingnämnden har situationen i Somalia lugnat sig och är så pass stabil att det intelängre finns någon grund att bevilja invandrare därifrån asyl. Enligt uppgifter ska den muslimska terrorgruppen al-Shabaab ha drivits ut ur den somaliska huvudstaden Mogadishu och detta har lett till att situationen i landen har blivit mer stabil.

Nu undersöker danska Migrationsverket runt 1 200 fall av somalier som kan få sina tillfälliga uppehållstillstånd indragna och som måste bege sig hem till Somalia igen. Även anhöriga som fått komma till Danmark på grund av anknytning till somalier med tillfälligt uppehållstillstånd kommer att skickas tillbaka hem.

— Om man inte har behov skydd bör man inte ha fortsätt asyl i Danmark. Så naturligtvis är jag glad för de beslut som Flyktingnämnden har tagit dessa fem fall, säger integrationsminister Inger Støjberg.

Fem invandrare har hittills fått sina uppehållstillstånd indragna på grund av den ändrade situationen i Somalia.

Källor:
Op mod 1.200 somaliere kan miste tilladelse til at bo i Danmark
1200 somaliere risikerer at få inddraget opholdstilladelser


  • Publicerad:
    2016-09-19 18:00