DANMARK. I en ny kampanj från det nationalistiska Danskarnas parti delar man ut självförsvarsspray till kvinnor i staden Haderslev. Sprayen är särskilt till för att försvara sig mot rasfrämlingar.

asylspray

Efter att många kvinnor i den jylländska staden Haderslev har klagat över att asylsökande ofredar dem har det nationalistiska partiet Danskarnas parti startat en kampanj där man delar ut självförsvarsspray till stadens kvinnor.

Tanken med sprayen är att den ska användas mot just asylsökande som på olika sätt attackerar danskar och man har döpt den till Asyl-spray. Eftersom pepparspray är olagligt i Danmark har man hårspray i burken men man menar ändå att den är effektiv.

Kampanjen har väckt starka reaktioner hos vissa och när dansk TV intervjuar en kvinna i staden kan hon inte hålla tårarna borta:

— Flyktingarna har ju varit med om så mycket och sen får de veta att de är så oönskade att vi blivit tvungna att göra en spray att använda mot dem. Det är en sak att ha åsikten att vi inte har kapaciteten att ta emot dem eller åsikten att vissa av dem inte passar in i vår kultur. Men att göra ett skämt av det hela är inte okej, förklarar den upprörda kvinnan.

Samtidigt verkar andra betydligt mer positiva:

— Det är jättebra. Det går jävligt bra ihop med mina attityder och åsikter. Det är trots allt mot dem [flyktingarna] som vi måste beskydda oss för tillfället, säger en annan kvinna.

Daniel Carlsen, som är partiledare för Danskarnas parti, tycker inte alls att det hela är ett skämt. Förutom det praktiska i att kvinnor får ett lagligt medel att hjälpa dem till självförsvar menar han att tanken bakom aktionen är att försöka väcka en debatt kring att legalisera pepparspray samt det faktum att icke-europeiska invandrare är högt överrepresenterade bland våldtäktsmän i Danmark.

— Jag tycker inte att det är provokativt. Vi tacklar ett verkligt problem i vårt samhälle där många danskar känner sig osäkra. Delvis för att det finns så många invandrare i landet och delvis för att man inte har rätt att försvarar sig, förklarar han.

Se Daniel Carlsen debattera frågan med Mohammed Shafiq från Ramadhan Foundation nedan:

Källa:
‘Asylum spray’ handed out in Denmark by far-right party ‘to ward off migrant attacks’


  • Publicerad:
    2016-10-02 14:10