INTERNATIONELL RÄTT Spanien meddelar idag att de ansluter sig till sidan som i Internationella brottsdomstolen anklagar Israel för folkmord. Detta efter att domstolen på begäran av Sydafrika dömt att ”landet” är tvunget att förhindra folkmordet de nu utför på palestiner på Gazaremsan.

Internationella domstolen i Haag har i januari deklarerat att Israel måste vidta åtgärder för att förhindra folkmord på Gazaremsan. Det är Sydafrika som tagit målet till Haag och sedermera har domstolen också kommit med ett arresteringsbeslut mot ”landets” premiärminister Benjamin Netanyahu och flera högt uppsatta tjänstemän och militärer.

Enligt AP ansluter nu även Spanien sig till Sydafrikas linje mot den sionistiska ockupationsmakten enligt den spanska utrikesministern José Manuel Albar.

— Vi gör det på grund av vårt engagemang för internationell rätt, i vår önskan att stödja domstolen i dess arbete och stärka FN, säger Albares vid en presskonferens.

Spanien är det första europeiska landet som frågar om att få gå med på Sydafrikas sida. Även Colombia, Mexiko, Nicaragua och Libyen vill gå mot Israel i domstolen och har frågat Internationella domstolen om tillstånd att få göra så.

— Det borde inte finnas några tvivel om att Spanien fortsättnings kommer att befinna sig på rätt sida av historien, säger landets president Pedro Sánchez.

I skrivande stund har de judiska terrorbombningarna krävt omkring 36 500 palestinska liv i Gaza. Av dem är en stor del civila, kvinnor och barn.