FRANKRIKE. Efter kyrkattacken där en fransk präst mördades brutalt i tisdags, är Frankrike nu ett land i splittring. Religiösa samfund manar till samförstånd medan oppositionen menar att regeringen varit slapphänt mot terroristerna.

Reaktionerna är starka både bland politiker och religiösa ledare efter att en katolsk präst mördades brutalt i en kyrka i franska Normandie igår. Inom flera religiösa samfund manar man likt Svenska kyrkan till ”samförstånd”. Ledare för katolska, protestantiska, judiska och buddistiska samfund samlades utanför Elyssépalatset idag under morgonen för att visa att de ”står enade tillsammans”.

Den politiska splittringen i landet är dock tydlig. Oppositionen menar att regeringen med president Francois Hollande i spetsen varit alltför slapphänta mot de muslimska terroristerna.

En av männen som skar halsen av en präst i Normandie igår ska enligt uppgift ha suttit fängslad just för kopplingar till terrorism. Mannen ska dock ha släppts i mars i år och sedan dess burit elektronisk fotboja och suttit i husarrest. Han ska emellertid haft möjlighet att vara utomhus på förmiddagarna och tog då tillfället i akt att gå in i kyrkan med tre knivar och ett falskt sprängbälte och mördade prästen.

— Jag vill börja om mitt liv, träffa mina vänner igen och gifta mig, ska mannen ha sagt till domaren i samband med att han även sade sig ångra tidigare försök att ansluta sig till terrororganisationen IS.

Nicholas Sarkozy, ledare för Republikanerna, menar att regeringen är ”handlingsförlamad”. President Hollande har återigen kallat till säkerhetsrådsmöte och säger att han lovar att skydda kristna och kyrkor i Frankrike.

Källa:
Politisk splittring i Frankrike efter kyrkattacken i Normandie


  • Publicerad:
    2016-07-28 06:30