SVERIGE. I november lanserades Timbuktus och Sebastian Staksets låt ”Svarta Duvor & Vissna Liljor” på Sveriges Radios hemsida. Idag skickade SR ut ett mail till sina medarbetare med information om att låten inte passar med i SR:s spellista.

Jason "Timbuktu"  Diakité

Jason ”Timbuktu” Diakité

Jason ”Timbuktu” Diakité och Sebastian Stakset har spelat in en låt som heter ”Svarta duvor och Vissna Liljor” där de bland annat sjunger om hur de ska gå lös på sverigedemokrater med järnrör och lägga dem i koma. De sjunger även att Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, ska ”dunkas gul och blå”.

Idag skriver Sveriges Radio på sin hemsida att ”låten kan komma i konflikt med bestämmelsen om mediets genomslagskraft pga dess våldsamma innehåll och bestämmelsen om opartiskhet – eftersom den innehåller ett klart ställningstagande bl.a. mot SD och M.”

— Redaktionellt och publicistiskt blir det svårt att leva upp till vårt opartiskhetskrav om vi spelar den här låten väldigt ofta. Med P4:s samlade dagliga publik på 3 miljoner lyssnare blir det en obalans, säger Leif Eriksson, kanalchef och ansvarig utgivare.

Låten publicerades ursprungligen på SVT:s musikredaktion PSL:s hemsida där PSL:s redaktör Kajsa Haidl var av en annan uppfattning kring låten.

— Låten uttrycker frustration över rådande samhällsklimat och rasismen som sprider sig. Ett politiskt driv som vi sällan ser inom andra genres. Det i sig är superintressant, ska hon ha sagt då låten publicerades.

Källa:
Därför ligger inte ”Svarta Duvor & Vissna Liljor” i vår spellista


  • Publicerad:
    2013-12-11 14:30