LIMHAMN. En rasfrämling ryckte ett värdefullt guldhalsband från en 85-årig dam, men efter att en svensk man tog upp jakten och fler svenskar anslöt så övermannades och greps tjuven kort därefter.

När 85-åriga Ulla den 7 augusti 2018 hade kommit fram till bilen på parkeringen efter att ha handlat på ICA Malmborgs i Limhamn så kom plötsligt en rasfrämling med huvtröja fram till henne. Han sa något och pekade bort mot något. När Ulla tittade dit så ryckte han åt sig hennes halsband och började springa. En ung svensk man som råkade befinna sig i närheten såg vad som hände och började genast springa efter tjuven. När den unge mannen hade hunnit ikapp så vände sig rasfrämlingen om och drog fram en skruvmejsel som han sedan högg med mot förföljaren samtidigt som han sa att han skulle döda honom. Den unge mannen trodde att det var en kniv och stannade till, men fortsatte sedan att förfölja tjuven på ett lite större avstånd samtidigt som han ropade till folk runt omkring att de skulle hjälpa till.

En lite äldre svensk man hörde hur det ropades på hjälp och antog att det handlade om ett tillgreppsbrott. Han såg att rasfrämlingen som jagades slängde något ifrån sig och tog då också upp jakten. När de båda förföljarna kom nära så vände sig rasfrämlingen återigen om och hotade dem med skruvmejseln. Sedan sprang han vidare. När de närmade sig igen så återupprepades det. han vände sig och hotade dem med skruvmejseln.

Därefter försökte rasfrämlingen ta en cykel från en man och när han klev upp på den passade den äldre mannen på att gripa tag i honom. Den yngre mannen var också framme och några till svenskar, bland annat en med en moped, ingrep. Tillsammans brottade de ner rasfrämlingen och tog skruvmejseln ifrån honom. Guldhalsbandet hittades och gavs tillbaks till Ulla.

Här grips tjuven av undsättande svenskar. Bilden har gjorts ljusare för att ansiktet ska synas bättre. Klicka för att förstora.

Den 12 oktober dömdes rasfrämlingen, irakiern Arkan Mohamed Saoud (910825-0896), av Malmö tingsrätt till 9 månaders fängelse för grov stöld och för två fall av olaga hot.

Domstolen förtydligade att stölden var planerad och att Saoud hade valt ut 85-åringen inne i butiken. En guldsmed som senare värderade guldhalsbandet bestämde dess pris till 28 000 kronor, men tillade att det var en väldigt låg värdering som bara utgick från guldpriset och att den troligtvis var ändå dyrare då det var ett väldigt fint hantverk.

Guldhalsbandet som Arkan Saoud försökte stjäla kostade minst 28 000 kronor. Klicka för att förstora.

Saoud förekommer under sammanlagt 18 avsnitt i belastningsregistret och senast den 10 juni 2016 dömdes han av Hovrätten över Skåne och Blekinge för bland annat människorov, mindre grovt brott, försök till utpressning och övergrepp i rättssak till fängelse två år och sex månader. Han blev villkorligt frigiven från detta straff den 17 september 2017 med en återstående prövotid om nio månader och fem dagar. Prövotiden gick ut den 17 september 2018. Den villkorligt medgivna friheten från det tidigare straffet förklaras därför till en tid av 2 månader förverkad.

Arkan Saoud med sina tatueringar. Klicka för att förstora.

Åklagaren yrkade aldrig på att Saoud skulle utvisas.

Källa:
Malmö TR B7056-18 Dom 2018-10-12


  • Publicerad:
    2018-10-23 14:40