USA Flera republikanska senatorer bröt partilinjen och godkände stödet till Ukraina, Israel och Taiwan. Men lagförslaget kommer möta motstånd i represenanthuset.

Sedan tidigare har det varit strid i den amerikanska senaten om det senaste stödpaketet som ska gå till Ukraina, Israel och Taiwan på drygt 95 miljarder dollar (ungefär en biljon kronor). I senaten har för varje omröstning allt fler republikaner börjat avvika från presidentkandidaten Donald Trumps linje om att stoppa paketet.

Paketet har nu godkänts i sin slutgiltiga form, när 22 republikanska senatorer bröt mot partilinjen vilket slutade med 70 röster för och 29 emot. Enligt New York Times rör det sig framförallt om ”nationell säkerhets-hökar, inklusive flera veteraner från militären”, som ”tillhandahöll rösterna som behövdes för att övervinna filibustrandet som fått stöd av en majoritet av deras kollegor”.

De två topprepublikanerna i senaten, Mitch McConnell och John Thune röstade för förslaget, vilket också den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney, som sitter i senatskommitté för utrikesrelationer, gjorde.

Detta innebär att det omstridda förslaget kommer att gå vidare till representanthuset, där det förväntas möta starkt motstånd av den republikanska majoriteten. Republikanerna i representanthuset är mer Trump-lojala än partiets senatorer medan den neokonservativa falangen är svagare.

Talmannen i representanthuset, Republikanernas Mike Johnson, har sagt att förslaget inte ens kommer att tas upp. Demokraternas ledare i senaten, juden Chuck Schumer, har i flera utspel försökt att övertyga republikaner att stödja paketet.

— Det är säkerligen många år sedan, kanske decennier, som senaten har röstat igenom ett förslag som på ett så omfattande sätt påverkar inte bara vår nationella säkerhet, inte bara våra allierades säkerhet, men hela den västliga demokratins säkerhet, sa Schumer strax efter omröstningen i senaten.

— Jag uppmanar talman Johnson att vara situationen vuxen, att göra det rätta. Ta detta lagförslag till omröstning med hast, fortsatte han.