USA Efter att lagförslaget Border Bills delförslag rörande amerikanskt stöd till Ukraina och Israel samt till krigsdrabbad civilbefolkning röstats ned två gånger på onsdagen, godkändes de tre på torsdagskvällen.

Nordfront beskrev igår onsdag förutsättningarna inför senatens omröstning rörande lagförslaget kallat Border Bill, som reglerar förekomsten av och storleken på den amerikanska statens finansiering av

  • den egna gränsbevakningen (20 miljarder dollar).
  • stödet till USA:s allierade i Ukraina- respektive Palestinakonflikterna (Ukraina: 60 miljarder, Israel: 14 miljarder dollar).
  • hjälpsändningar till skadade civila i Gaza och Ukraina (10 miljarder dollar).

Sent på onsdagskvällen svensk tid röstade senaten ned Border Bill med 49 röster för och 50 emot. 45 demokrater och fyra republikaner stödde lagförslaget. För ett antagande och en vidarebefordran av frågan till den nedre kammaren representanthuset för omröstning där hade 60 röster för krävts.

Schumers list

Senatens demokratiske majoritetsledare juden Chuck Schumer, som inför omröstningen på måndagen hotade med världskrig om Border Bill inte antas, röstade först ja, men ändrade av strategiska skäl sin röst, när han insåg vart omröstningen var på väg. Detta agerande av majoritetsledaren öppnade upp för en omröstning – eller två enligt Schumer.

I ett första försök att uppnå rätt resultat i lagförslagets tyngsta del lyftes nämligen biståndet till Ukraina respektive Israel ut från Border Bill och röstades om separat redan på onsdagskvällen. Även här blev det dock avslag med 58 röster av 100 för. En ny omröstning om Border Bill schemalades till torsdagskvällen.

Uppdatering torsdag kväll

En omröstning i senaten på torsdagskvällen godkände de på onsdagen underkända delförslagen om amerikanskt bistånd till Ukraina och Israel samt det om stöd till av krig drabbade civila i Gaza och Ukraina. Efter att ett dussintal republikaner valt att gå över till ja-sidan i omröstningen om dessa tre frågor mot att Border Bills gränsskyddsdel fortfarande ligger öppen för förhandling, röstade 67 ledamöter för, medan 32 röstade emot. Enligt amerikansk sed ligger dock de tre i huvudsak godkända lagförslagen öppna för smärre justeringar och tillägg en ännu ej fastställd tid.