UTRIKES. Upp till 15 år i fängelse riskerar den som söker upp ”högerextrem propaganda” eller ”terrormaterial” i Storbritannien efter en ny föreslagen lagskärpning.

Enligt en föreslagen lagändring i Storbritannien riskerar den som söker upp ”terrormaterial” eller ”högerextrem” propaganda upp till 15 år i fängelse.

— Jag vill säkerställa att den som tar del av terrormaterial på nätet, bland annat jihadistiska hemsidor, högerextrem propaganda och bombmanualer ska känna av lagens fulla kraft, har den konservativa ministern Amber Rudd deklarerat.

Exakt vad Rudd syftar på med begreppet ”högerextrem propaganda” är oklart. Tidigare har flera nationella organisationer förbjudits med stöd av så kallad terrorlagstiftning, exempelvis National Action.

Även i Finland är de medborgerliga friheterna i fara, då polisstyrelsen driver en process för att förbjuda Nordiska motståndsrörelsen, på grund av att rörelsen går framåt. På grund av detta arrangerar Motståndsrörelsen en demonstration för yttrandefrihet den 21 oktober.

Källa:
UK to Imprison People Who View ‘Far-Right Propaganda’ Online for Up to 15 Years


  • Publicerad:
    2017-10-04 18:35