STORBRITANNIEN. Tiotusentals människor samlades i lördags i London för att visa sitt missnöje över muslimers närvaro och inte minst deras terrorattentat i Storbritannien. De flesta medier har valt att tiga om händelsen och de som valt att skriva om den är oroade över ”högerextrema kopplingar”.

Lördagens tillställning arrangerades av det nybildade Football Lads Alliance (FLA) som är en proteströrelse som samlar olika, ibland mot varandra fientligt inställda, fotbollsklubbar för att ena dem mot ”terrorism och extremism”. Rörelsen har av ”antirasistiska” grupper kritiserats för att vara rasistisk men dess grundare John Meighan menar att demonstranterna bestod av ”normala människor” som ville ”markera mot vågen av terrorattentat som drabbat Storbritannien och Europa den senaste tiden”.

Marschen gick mestadels lugnt tillväga och en del hade med sig kransar som de la ner på Westminster Bridge, där en muslim körde ihjäl fem människor i mars. Den brittiska dagstidningen Independent skriver dock att det uppstod oroligheter när marschen gick förbi motdemonstranter då det ska ha kastats ölburkar och mynt.

En del menar att FLA är ett försök att samla ”moderata” fotbollssupportrar och radikalisera dem för att på sätt kunna bilda en variant av English Defence League (EDL). EDL:s grundare Tommy Robinson deltog i lördagens marsch och höll också ett tal. Demonstranterna som Independent talat med förnekar dock att de skulle vara ”rasister” eller ”extremister”. Tidningen påpekar också att ett antal svarta personer deltog i demonstrationen.

— Det handlar om att få regeringen att förstå att folket har fått nog. Terrorismen ignoreras av regeringen… Grabbar [från rivaliserande klubbar] som varit emot varandra i åratal enas nu för att säga att frågan måste tas upp, säger en 53-årig man som Independent intervjuat.

En annan man är dock mer bestämd och menar att muslimerna inte är en del av Storbritannien samt att ”vi håller på att bli överkörda och kan inte säga någonting om det. Om du säger det så blir du kallad för rasist.

Källor:
Football Lads Alliance: Inside the central London march of far-right linked group
Thousands of football supporters march against extremism in London to oppose ’recent upsurge’ of UK terror attacks


  • Publicerad:
    2017-10-12 08:35