UTRIKES. Antalet personer som gripits med misstanke om terrorrelaterade brott har i år ökat med hela femtio procent i Storbritannien jämfört med året innan.

400 personer har gripits med misstanke om terrorbrott i Storbritannien i år. Mannen på bilden är inte en av dem, då han avled i samband med att han deltog i ett terrorattentat vid London Bridge i mars.

Färsk statistik visar på att man i Storbritannien i år slår rekord när det kommer till antalet personer som gripits för terrorrelaterade brott. Fram till september månad har man under 2017 gripit hela 400 personer som misstänks för terrorbrott, vilket är den högsta siffran någonsin.

Jämför man årets siffra med föregående år har antalet individer som gripits ökat med hela 54 procent. Bland de som gripits återfinns 54 personer med koppling till attentaten vid Westmnister, Manchester och London Bridge.

Ett annat rekord som slås i år är antalet kvinnor som gripits misstänkta för terrorbrott, då 58 av de gripna har varit av det kvinnliga könet.

Enligt säkerhetsministern Ben Wallace tyder dessa siffror på en större samhällsförändring snarare än en tillfällig uppgång av hotet från terrorism. Wallace säger även att allmänheten måste fortsätta att vara på sin vakt.

— Allmänheten bör vara på sin vakt, men inte rädda, och anmäla alla misstänkta aktiviteter till polisen, säger Wallace

Enligt chefen för den brittiske säkerhetstjänstens MI-5, Andrew Parker, har hotet från så kallad islamistiskt extremism ökat kraftigt i landet under året. Parker säger även att Storbritannien befinner sig i en situation där man får arbeta mycket aktivt för att bekämpa terrorism.

— Av allt som hänt och inte hänt under år 2017 är det tydligt att vi befinner oss i en strid mot ett allt större terrorhot mot Storbritannien, menar Parker

Källor:
The number of arrests for terror-related offences in the UK has hit a record annual level, new statistics reveal.
Record high number of suspects held in ‘terror’ investigations


  • Publicerad:
    2017-12-09 12:15