MÅNGKULTUR. När julgranen skulle tändas på torget i Arendal i Norge så säkrades torget mot terrorangrepp. Detta är något som norrmännen måste vänja sig vid, menar ordföranden.

Arendal kommun i Norge valde att samarbeta med polisen och terrorsäkrade staden under lördagseftermiddagen när julgranen skulle tändas. Stora lastbilar placerades ut så att de spärrade gatorna in mot torget. Detta är en utveckling som ordförande Robert Cornels Nordli (AP) menar att norrmännen måste vänja sig vid.

— Vi måste förhålla oss till hur världen har blivit, säger Nordli och fortsätter:

— Detta är något som Arendals invånare måste vänja sig vid. Vid större arrangemang är det naturliga att säkra sig.

I april tidigare i år hittades en sprängladdning i Oslo och en 17-åring, som sedan tidigare var känd av polisen, greps misstänkt för att ha placerat ut bomben. Mannen upptäcktes av en polispatrull och uppträdde på ett sätt som väckte polisernas uppmärksamhet. Han bar då på det misstänkta föremålet.

Händelsen ledde till att den norska säkerhetstjänsten PST höjde hotnivån under de två efteföljande månaderna i landet.

— Det är sannolikt med en terrorattack i Norge i år. Det är troligt att de senaste årens dåd i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Sverige skapar en smittoeffekt i Norge hos personer med islamistiska sympatier, sa PST-chefen Marie Benedicte Bjørnland efter bombfyndet.

År 2014 gick PST ut med att risken för terrordåd i Norge var hög. Den norska polisen vidtog då extra säkerhetsåtgärder genom att bland annat ha en ökad närvaro vid flygplatser, gränsövergångar och andra knutpunkter. Dessutom beväpnades polisen med skjutvapen, något som de inte var beväpnade med till vardags.

Källor:
Terrorsikring er «bare noe vi må bli vant til»
Sperret av torvet i Arendal med lastebiler i frykt for terror
Norska Säpo: Det var en bomb


  • Publicerad:
    2017-12-06 07:00