DJUR&NATUR På måndag är det dags för årets vargjakt att dra igång. Under årets jakt får 75 djur fällas, och blir därmed den största jakten sedan 2010.

På måndag är det dags för denna vinterns vargjakt att dra igång. Årets licensjakt är den största sedan 2010, rapporterar SVT. Totalt får det skjutas 75 vargar. Jakten omfattar 12,5 revir i Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Värmland. Tre av reviren delas med Norge, därav det halva reviret i årets kvot.

— Det är helt nödvändigt med jakt för att bromsa tillväxten av varg. Vargstammen är den största vi har haft i modern tid, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig i Svenska jägareförbundet.

Årets jakt är den största i modern tid och välkomnas av jägarna. De 75 vargar som i år får fällas kan jämföras med de 203 som totalt fällts sedan 2010.

Syftet med jakten är att minska koncentrationen av vargstammen i de områden som den är tätast. Flera naturorganisationer är kritiska till årets jakt och har överklagat besluten utan resultat. Enligt den senaste inventeringen finns idag 460 vargar i Sverige