INRIKES. ”Kan påverka journalisters arbete”, skriver Sveriges Domstolar om de nya lagarna som innebär att man inte längre tillåts fota in i rättegångssalar. Man får inte heller använda mobiltelefon, dator eller surfplatta för att anteckna från rättsliga förhandlingar.

På Sveriges Domstolars hemsida skriver man att det från och med den 1 juli inträder nya lagar som ska ”öka tryggheten i domstolens lokaler”.

Det gäller exempelvis ett skärpt fotoförbud. Då det tidigare inte varit tillåtet att fotografera inne i en rättssal kommer det nu även att vara förbjudet att stå utanför och fota in i salen medan dörrarna är öppna.

Dessutom måste mobiltelefoner, surfplattor, datorer och smarta klockor – sådant som anses kunna störa ordningen eller ta upp bild – vara avstängda och undanstoppade under rättegången. Endast diktafoner kommer fortsättningsvis att tillåtas.

Man skärper även straffen för brott mot förbudet att fotografera i rättssalen.

”Några av reglerna kan få påverkan på journalisters arbetssätt”, skriver Sveriges Domstolar. Samtidigt meddelar man att domare kan ge vissa journalister specialtillstånd att använda den förbjudna utrustningen, men att man inte kan utfärda ett allmänt undantag utan att frågan måste prövas från fall till fall.

Källa:
Nya regler påverkar journalister som bevakar förhandlingar


  • Publicerad:
    2019-06-27 12:00