Studie visar: Fästingar aktiva även på vintern
DJUR&NATUR • En studie har under tre vintrar gjorts på fästingar i Sverige. Studien visar att fästingarna kan vara aktiva även på vintern och att lägre temperaturer inte är ett hinder för att hitta nya värdar.
Den typ av fästingar som finns i Sverige brukar vara aktiva ned till en temperatur på ungefär 5 grader. En ny studie visar nu dock att fästingarna kan vara aktiva i ännu lägre temperaturer.
— Vi har hittat aktiva fästingar när det varit nollgradigt eller till och med minusgrader, säger Petter Kjellander, professor i viltekologi vid SLU, och som är en av forskarna bakom studien.
Forskare har under under tre vintrar på två olika platser i Sverige kartlagd fästingar på rådjur. Kartläggningen har gått till på sådant sätt att rådjur har fångats in, fått fästingar borttagna och sedan släppts ut igen. Efter några veckor har sedan samma rådjur kontrollerats igen.
— Då har vi sett att upp till vartannat rådjur fått nya fästingar, vilket gjort att vi kunnat dra den här slutsatsen. Vi har gjort mätningar under flera vintrar, som haft både regn och snö, och där snödjupet faktiskt inte tycks ha haft någon betydelse för hur många fästingar som hittats, säger Petter Kjellander.
Forskarna tror att fästingarna vaknat till liv då rådjuren lägger sig ned och värmer upp marken. Detta visar att fästingarna inte nödvändigtvis vaknar vid lägre temperaturer med däremot att vintersäsongen inte heller hindrar dem från att hitta nya värdar.
Petter Kjellander säger att vården behöver räkna med att människor kan få fästingburna sjukdomar även under vintertiden.
— Fästingar är kanske inte det första man letar efter när man får in en patient med influensasymptom vintertid. Till exempel kanske man inte frågar om fästingar eller letar efter röda ringar på huden. Men det behöver finnas med i vårdens verktygslåda också på vintern, säger Kjellander.