Ny studie: 1 500 mjölkkor får inget sommarbete
DJUR & NATUR • I slutet av april godkändes det en studie som föreningen Växa ska genomföra. Studien innebär att cirka 1 500 mjölkkor inte kommer att få gå ut förrän sommaren 2024.
Djurförsöksetiska nämnden i Uppsala godkände i slutet av april en studie som föreningen Växa ska genomföra. Studien ska undersöka hur mjölkkors välbefinnande och allmäntillstånd påverkas av att korna endast får gå i ett lösdriftsstall året om, utan tillgång till utevistelse. Upp till 1 500 mjölkkor kommer att få stanna inomhus till 2024. Studien har tidigare fått avslag vid två tillfällen.
Växa presenterar sig själva som Sveriges största husdjursförening med cirka 6 000 medlemmar. De skriver på sin hemsida att de arbetar för en ”hållbar, lönsam och konkurrenskraftig lantbruksproduktion”
— Djuren går inomhus en väldigt stor del av året alldeles oavsett. Vi vill se hur de påverkas av långtidsvistelse inomhus och vilka aspekter av inomhusmiljön som är viktiga för djurens hälsa, säger Fredrik von Unge på Växa, huvudansvarig för studien.
I Sverige är det lag på att kor ska få gå ute och beta en viss tid. Fredrik von Unge menar att denna lag härstammar från tider när inomhusmiljöerna var helt andra än idag.
— Hur djuren mår av att vara inne i dagens miljöer, även på sommaren, vet vi inte. Det finns ingen gedigen forskning, inte i Sverige och inte internationellt, säger han.
Bo Algers, professor emeritus vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, menar att försöket är onödigt och utsätter djuren för lidande. Han tycker att studien aldrig borde ha tillåtits.
— Vi vet att kor vill gå ut och mår bättre av att vara ute. Det är deras naturliga beteende. Men nu ger man inte de här korna möjlighet att bete sig naturligt, trots att det är skyddat genom beteskravet i lagen, säger Bo Algers.
Bo Algers berättar att det finns mycket forskning om naturliga beteenden för djur i allmänhet och även specifikt kor.
— Men det vill Växa bara trolla bort. Förutsättningarna i sådant som stallar och avel ändras hela tiden och man kan alltid säga att vi inte har forskning på det som råder just nu. Men att bortse från den grundläggande forskningen är att bortse från att kon är en biologisk och kännande varelse, säger Algers.