USA. Nkosi Thandiwe sköt oprovocerat mot tre vita kvinnor och dödade en av dem. Thandiwe ville att vita skulle gottgöra för brott mot svarta i historien.

thandiwe

Det var 2011 som Nkosi Thandiwe avfyrade sitt vapen mot tre vita kvinnor. Tiffany Ferenczy skadades, Lauren Garcia blev förlamad och Brittney Watts dödades med ett skott i nacken.

Thandiwe sköt Brittney Watts på en parkering när hon lämnade sitt kontor för lunch. Sedan stal han hennes bil och körde över henne innan han sköt rakt in i en folkmassa i vilken Ferenczy och Garcia skadades.

Thandiwe berättade under rättegången att det var under sina antropologi-studier vid University of West Georgia som han började hata vita människor. Genom att döda vita skulle de få gottgöra för slaveriet:

— Jag försökte visa på att européer koloniserat världen och att vi har mycket ondska idag på grund av det. När det kommer till slaveriet var det något som var tvunget att besvaras. Budskapet var att vita människor måste sona.

Thandiwe berättade vidare att han dagen innan skjutningen deltog på ett ”Peace Party”, avsett att hjälpa svarta till lika villkor i samhället, men att han blev mycket upprörd då han såg att två vita personer var där.

— Jag var fortfarande upprörd under fredagen. Jag tog vapnet till jobbet eftersom jag var upprörd sedan torsdagskvällen.

I dagarna dömdes Thandiwe till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig dom. Men trots att hans motiv var uppenbart rasistiska räknas inte brottet som hatbrott. De mediedrev som uppstod efter mordet på Trayvon Martin har också uteblivit och i svensk media har detta rasistdåd inte tagits upp alls.

Källa:
Midtown shooter gets life plus 65 years in prison


  • Publicerad:
    2014-02-22 23:54