UPPSALA. Torsdagskvällen den 22 augusti befinner sig den 22-årige SDU-medlemmen Erik Björkman på Dragarbrunnsgatan i Uppsala. Han väntar på den taxi som ska ta honom hem från My Gyros, där han nyss ätit. Plötsligt blir han påhoppad av en främling.

Främlingen, som enligt vittnesuppgifter ska vara av afrikanskt ursprung, slår Erik Björkman så hårt att han faller handlöst mot marken och slår huvudet i asfalten. En person som befinner sig i närheten rycker in för att hjälpa till. Tack vare att denne håller fast gärningsmannen lyckas Erik ta sig in i taxin, som nu anlänt. Främlingen lyckas dock efter en stund slita sig loss och fortsätter misshandeln av Erik, som nu befinner sig i taxin, genom att slå upprepade slag mot hans huvud.

Erik Bjorkman

Erik Björkman efter misshandeln.

Tre dagar senare, den 25 augusti, lade Erik Björkman ut en bild på sin Facebooksida där han visar upp sitt sönderslagna ansikte. Han lade även upp en förklarande text till bilden, där han bland annat skrev: ”Jag vet att jag blev misshandlad för att jag ser typiskt svensk ut. Det känns hemskt att skriva men någon gång måste man vara ärlig. Tycker ni inte om det så skriv varför och motivera. Jag kan inte skriva ut hela historian här eller har tid just nå då jag har en hjärnskakning. Det ända jag hörde var någon som ropade ’Svenne djävel'”.

Han skrev även: ”Jag hade tur som klarade mig såpass bra som jag gjorde med tänder och annat men det är ändå inte en rolig upplevelse”. Det han då inte visste var att misshandeln tre dagar tidigare eventuellt skulle orsaka hans död blott några veckor senare.

Den 5 oktober möts Eriks vänner utan förvarning av följande meddelande på Facebook: ”Vår son och bror Erik dog i går 4 okt. Förmodligen i sviterna efter den svåra misshandeln han utsattes för i Aug. Kära fina Erik (Skal, Lule mm) med sitt stora hjärta, sin rättspatos & sin klokhet, å herregud så han saknas oss. Älskade Erik, vi hoppas du har det fint där du är. Du var för god för denna världen, älskade son och bror. Vi älskar dig för evigt”.

Under måndagen genomfördes en obduktion av Erik Björkman. Enligt uppgifter i Uppsala nya tidning går det dock inte i nuläget att avgöra huruvida dödsfallet beror på skadorna från misshandeln. En rättskemisk undersökning kommer att genomföras de närmaste veckorna.

Källa:
Avled efter misshandel i Uppsala


  • Publicerad:
    2013-10-07 23:55