BASKET Den svenska basketstjärnan Jonas Jerebko skrev under gårdagen på för den ryska klubben CSKA Moskva. Nu stängs han av från svenska basketlandslaget då hans agerande ”strider mot landslagets värderingar”.

Under gårdagen blev det klart att basketspelaren Jonas Jerebko från Kinna skriver på för den ryska klubben CSKA Moskva.

Nu meddelar Svenska Basketbollförbundet (SBBF) i ett pressmeddelande att Jerebko stängs av från det svenska basketlandslaget. Beslutet sägs komma efter att SBBF:s generalsekreterare Fredrik Joulamo haft ett samtal med Jerebko där han framförde att Jerebkos val att spela basket i Ryssland ”strider mot Svensk Baskets värderingar” och förbundets ”tydliga ställningstagande i frågan om Ryssland”.

”Efter denna dialog har vi tyvärr tvingats konstaterat att det inte finns några förutsättningar för Jonas Jerebko att representera ett svenskt basketlandslag”, skriver förbundet.

2009 blev Jonas Jerbko den förste svensk att rekryteras av den amerikanska basketligan NBA där han spelade i olika lag under tio säsonger. Jerbko har senast spelat i en annan rysk klubb vid namn BC Chimki men har alltså till skillnad från många andra västerländska idrottsmän valt att fortsätta sin karriär i Ryssland.