SVERIGE. Bland andra SVT och TV4 ligger bakom ett stämningsmål där man vill tvinga Bredbandsbolaget att blockera sajten The Pirate Bay och streamingtjänsten Swefilmer i Sverige.

Bland andra SVT och TV4 deltar i en aktion för att blockera fildelningssidor och streamingtjänster i Sverige. Genom att stämma internetleverantören Bredbandsbolaget hoppas man kunna blockera svenska internetanvändare från att komma in på sajterna.

— Detta blir det första blockeringsmålet i Sverige. Det finns sedan tidigare mål i nästan alla Europeiska länder, menar Henrik Bengtsson, advokat och partner på Advokatfirman Delphi.

TV-kanalerna är en del av Film- och tv-branschens samarbetskommitté, som tillsammans med IFPI Sverige och Sveriges Videodistributörer är initiativtagarna till stämningen mot internetleverantören.

I ett pressmeddelande menar man att illegal fildelning på internet är ett hot mot mediernas fortsatta verksamhet:

Ett förhindrade av The Pirate Bay och Swefilmer att rikta sig till svenska användare är ett viktigt steg för att skapa en fungerande konkurrenssituation för svenska innehållstjänster och skapa långsiktiga förutsättningar för våra branscher att växa.  Idag tillåts ett antal illegala tjänster sätta konkurrensen ur spel på den digitala marknaden, vilket hämmar både kreativ utveckling, tillväxt och sysselsättning i våra branscher. 1,6 miljoner svenskar skaffar på årsbasis tillgång till 220 miljoner filmer eller tv-program via de illegala tjänsterna enligt siffror från Mediavision, och Swefilmer och The Pirate Bay är de mest framträdande.

Källa:
Tv-bolagen bakom attacken mot Swefilmer och The Pirate Bay


  • Publicerad:
    2014-11-11 18:25