GANGSTERKRIG Fem unga män som i medströmsmedia beskrivs som ”svenskar” har gripits i Turkiet efter en skottlossning i Istanbul. Enligt SVT kan gripandena kopplas till den pågående gängkonflikten i Stockholm och Uppsala.

Det var den 6 september som två män på moped öppnade eld mot en annan grupp män i stadsdelen Maslak i turkiska Istanbul. De beskjutna männen ska sedan också ha besvarat elden. Enligt SVT:s Aktuellt – som har tagit del av övervakningsbilder från händelsen – ledde detta till att fem personer greps och frihetsberövades av turkisk polis.

De gripna beskrivs nu som ”svenskar” med koppling till gängkrig och interna konflikter i det kriminella gänget ”Foxtrot” som leds av den ökände Rawa Majid – mer känd som ”Kurdiska räven”. Dagen efter skottlossningen i Turkiet dödades en 60-årig kvinna i Uppsala, som var mor till en av Majids rivaler.

— Jag har precis varit i kontakt med mina källor i Turkiet som säger att en person från samma falang som tillhör den här mördade kvinnans son har blivit kidnappad och utsatt för en massa våld i Istanbul och det ledde till en hämndskjutning mot en adress i Istanbul som den kurdiska räven och hans allierade kopplas till, berättar journalisten Diamant Aalihu, som numera är någon slags expert på gängkriminalitet, till Aktuellt.

DN uppger nu att Utrikesdepartementet bekräftar att svenska medborgare har gripits i Turkiet, men kommenterar inte vilka brott personerna är misstänkta för. Sedan en tid tillbaka bor gängledaren Rawa Majid själv i Turkiet, där han skaffat sig medborgarskap och därmed är skyddad mot utlämning till Sverige.