INVANDRARVÅLDET Med tanke på att Sverige inte klarar av att hantera landets gängkriminella tvekar Turkiet kring regeringens förmåga att hantera PKK-terrorister. Detta skriver den turkiska ambassadören i Stockholm som svar på anklagelser att turkarna beskyddar gängkriminella.

Turkiet har anklagats för att skydda gängkriminella så kallade svenskar som fått medborgarskap i Turkiet och därmed kan gömma sig i landet i skydd från utlämning. Nyligen ska också en ”hemlig” svensk polisrapport läckt till gängledaren Rawa ”Kurdiske räven” Majid, där turkisk polis pekats ut som ansvarig.

Men nu slår Turkiets ambassadör i Stockholm Yönet Can Tezel tillbaka mot anklagelserna. I en debattartikel på Aftonbladet skriver han att han själv fick veta om läckan via medier och inte genom svenska diplomater – något han menar är brukligt vid sådana allvarliga anklagelser.

”Om det har skett en läcka i Turkiet kommer vi naturligtvis att ta itu med det. Samtidigt läser vi också i svensk media om möjliga problem med läckor i Sverige”, skriver ambassadören.

Tezel tar också upp en debattartikel i GP där det påstås att medlemmar i Foxtrotnätverket ”sköt raketgevär vid en militär skjutbana i Turkiet”, som signerats av en rad kurder och vänsterextremister. ”Bortsett från absurditeten i påståendet innehöll inte ens källan för det, en minidokumentär av Expressen, en sådan anklagelse”, konstaterar ambassadören och antyder att den typen av utspel inte hjälper den svenska Natoprocessen.

AFA-grupper kan fortsatt samla pengar till PKK med politikers hjälp

Vidare jämför Tezel Sveriges gängproblem med turkarnas problem med PKK och påpekar att mer än en femtedel av de miljoner euro som den kurdiska terrorgruppen årligen samlar in i Europa genom utpressning och andra kriminella aktiviteter fortsatt kommer från Sverige. Samtidigt fortsätter prokurdiska vänsterextremister att skryta öppet på sociala medier om hur man trots ny terrorlag kan samla in pengar för att ”döda turkiska trupper”.

Vänsterextrema ETC publicerade så sent som i september en debattartikel av AFA-kopplade ”Rojavakommittéerna”, där gruppen öppet skryter om att de fått använda ett bankkonto tillhörande Vänsterpartiet Malmö för att samla in pengar till kurdiska terrorgrupper. Detta efter att SEB stängt ned deras egna bankkonton efter ett avslöjande av Avmaskerat,

Enligt Tezel vill PKK med den här typen av aktiviteter tydligt visa att den nya svenska terrorlagstiftningen är verkningslös. Ambassadören menar att budskapen till den turkiska regeringen är att ”oavsett vad svenska myndigheter gör kommer vi att utpressa pengar från företag, fortsätta vårt kriminella tillvägagångssätt och finansiera terrorism från Sverige”.

Slutligen ifrågasätter Tezel svenska myndigheters förmåga att överhuvudtaget hantera PKK även om viljan fanns, med tanke på hur kriminella invandrargäng kan härja i landet.

”Ärligt talat, medan alla i Sverige accepterar misslyckandet med att förhindra gängvåld (resurser, personal, kapacitet, tillvägagångssätt och så vidare) är det svårt att argumentera för att samma system fungerar bra och tillräckligt när det handlar om att bekämpa terrorgrupper”, skriver ambassadören.