MASSINVANDRINGEN. Afghanistan tar inte längre emot afghaner som får avslag på sin asylansökan och ska utvisas ur landet. Därför kan inte Nationella Transportenheten skicka hem utlänningarna som lugnt kan fortsätta vistas i Sverige.

kriminalv

Nationella Transportenheten har vid flertalet tillfällen fått återvända med utvisade utlänningar till Sverige då Afghanistan inte längre tar emot sina medborgare. Då NTE tvingats flyga tillbaka afghanerna till Sverige har de enligt uppgift släppts fria, oavsett varför de utvisats.

I praktiken kan det innebära att samtliga Afghaner som söker uppehållstillstånd i Sverige beviljas ett sådant då de inte kan skickas tillbaka till sitt hemland. Afghanistan är inte ensamma om att vägra ta tillbaka medborgare, utan det är ett flertalet så kallade utvecklingsländer som gör samma sak. Under 2015 sökte 41 564 afghaner asyl i Sverige, endast syrier var fler med 51 338 ansökningar.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman lovade nyligen att 80 000 utlänningar som fått avslag på asylansökan skulle avvisas från Sverige. Redan då uppgav källor inom NTE att uppgiften var omöjlig och att det handlade om ”rent trams” från Ygemans sida.

Källa:
Afghanistan tar inte emot utvisade – alla afghaner får stanna i Sverige tills vidare


  • Publicerad:
    2016-02-10 20:00