SVERIGE. Förra veckans utspel från inrikesminister Anders Ygeman om att Sverige bör avvisa upp till 80 000 asylsökare om året avvisas som ”rent trams” av källor inom Nationella Transportenheten.

I en intervju med Dagens Industri förra veckan sade inrikesministern, Anders Ygeman, att Sverige bör utvisa 60 000 personer, men att det kan också bli upp till 80 000.

— Vi kommer behöva utöka resurserna som används till det här, sade Ygeman.

Det är skribenten och författaren Lars Wideräng som på sin blogg hänvisar till egna källor inom Nationella Transportenheten (NTE) som anser att Ygemans utspel är ”fullständigt orimligt” och ”rent trams”. Av NTE:s 400 anställda arbetar idag 100 enbart med utvisningar, dessa är i färd med att utökas till 130 varav 40 skall arbeta på deltid. Därtill är 25% av personalen sjukskriven på grund av arbetsskador eller utbrändhet, enligt källor på NTE.

Efter nyrekryteringen beräknas man kunna transportera och utvisa drygt 5000 asylsökare per år. Polisen kan i dagsläget inte assistera NTE då de är överbelastade i sina försök med att mildra vågen av brott som asylinvasionen för med sig.

Wideräng skriver vidare:

EU:s gränsbevakning Frontex har 180 flighter bokade under året, men de flesta går till Balkan (Albanien, Serbien, Bosnien) och inte dit Sverige just nu har behov, t ex Afghanistan och Marocko. Enligt uppgift är de marockaner som inte samarbetar också speciella (tänk gatubarnen runt T-centralen, fast vuxna män – barn som gatubarnen får inte avvisas) då de är ’väldigt krävande’ […] ’besitter ett stort våldskapital’. Det går knappast att chartra ett flygplan och sätta 300 icke samarbetande marockaner på, om man alls kan samla ihop dem och först koncentrera dem i ett läger i väntan på avvisning.

Källor:
”Fullständigt orimligt … rent trams” att avvisa 80 000 asylsökande
Tiotusentals asylsökande avvisas


  • Publicerad:
    2016-02-04 13:15