JUDISK MAKT. En kristen priskommitté godhetssignalerar i blindo när man prisar en flyktingvurmande – men antisemitismanklagad – organisation. Nu får båda två krypa i stoftet.

Den ”internationella hjälporganisationen” Islamic Relief Worldwide (IRW) har under hösten tvingats krypa till korset för ett antal ledares förment ”antisemitiska uttalanden”.

Nu har samma anklagelse riktats mot bland annat Sveriges kristna råd (SKR) – efter att man tilldelat årets Martin Luther King-pris till projektet Goda Grannar, i vilket Islamic Relief är involverat.

Det var i slutet av sommaren som hela styrelsen för Islamic Relief Worldwide blev uppsagd efter anklagelser om att högt uppsatta personer inom organisationen ”spridit antisemitisk propaganda” och hyllat ”den antisemitiska terrorgruppen” Hamas.

För några veckor sedan avbröt Tyskland officiellt sitt stöd till Islamic Relief med hänvisning till organisationens ”kopplingar till Muslimska Brödraskapet”.

Dessförinnan hade en av styrelseledamöterna, Heshmat Khalifa, avskedats efter att The Times skrivit om dennes ”antisemitiska utspel i sociala medier”.

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) fann detta avsked högst befogat och anförde:

Khalifa hade beskrivit Egyptens president Abdel Fatah al-Sisi som ”son till en judisk hallick” och kallat israeler ”barnbarn till apor och svin”.

Khalifa ersattes då i styrelsen av Almoutaz Tayara, som mycket snart fick samma anklagelser riktade mot sig som hans företrädare hade fått.

”Ni har gett ett pris i Martin Luther Kings anda till antisemiter!”

I helgen kungjorde så en priskommitté, där förutom Sveriges kristna råd även Equmeniakyrkan och Kristna Fredsrörelsen ingår, årets mottagare av Martin Luther King-priset.

Vinnaren är projektet Goda Grannar – ett samarbete kring ”flyktinghjälp” mellan Svenska Kyrkans Katarina församling, Islamic Relief och Stockholms moské.

Så här lyder juryns prismotivering:

De visar att det är möjligt att mötas från olika bakgrund, i respekt för varandras kultur och religion, och samverka för ett bättre samhälle.

Johan Westerholm, som driver sajten Ledarsidorna, är inte nöjd med årets val av pristagare:

För mig är det en gåta att man vill ge ett pris i Martin Luther Kings anda till en organisation med uttalad antisemitism. Det blir som en uppmuntran att fortsätta på den inslagna vägen.

Sveriges kristna råd och Islamic World Relief kryper ikapp

Karin Wiborn är ordförande i priskommittén. generalsekreterare på Sveriges kristna råd och från årsskiftet ny biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Så här kommenterar hon kritiken mot valet av pristagare:

Vi ger ett pris till en organisation som arbetar för att överkomma rasism och främlingsfientlighet. Vi tar bestämt avstånd från antisemitism…

Så här kommenterade den nya styrelsen för Islamic Relief Worldwide i början av hösten de anklagelser om antisemitism, som riktats mot organisationen:

…Vi tar avstånd från och fördömer terrorism och finner alla former av diskriminering – inklusive antisemitism – vara oacceptabla. Dessa värden är fundamentala för vår organisation, våra donatorer och de människor vi betjänar.


  • Publicerad:
    2020-12-10 09:00