KULTURMARXISM. Årets svenska bidrag till Oscarsgalan är ”And then we danced” av Levan Akin – en film om homosexuell kärlek i ett georgiskt danskompani.

Bild ur homofilmen ”And then we danced” av Levan Akin (skärmbild Youtube).

Sveriges bidrag till Oscarsgalan, som kommer att hållas den 9 februari 2020 i Los Angeles, blir den homoerotiska filmen ”And Then We Danced” av regissören Levan Akins. Det avslöjades på Malmö Filmdagar på onsdagsmorgonen.

— Den här filmen är gjord med så mycket kärlek från alla oss som är med, sade en märkbart omtumlad regissör.

”And Then We Danced” är inspelad i Georgien och ingen i filmen talar svenska. Den handlar om huvudpersonen Merab som dansar i det georgiska nationalkompaniet, där han grips av häftig homosexuell åtrå till en dansrival.

— Kärlekshistorien är egentligen bara är en katalysator för att huvudpersonen ska våga mejsla ut sin plats i det här traditionella som dansvärlden i Georgien är, säger Akins och fortsätter:

— Filmen är väldigt universell och har teman som jag tror också är aktuella i USA. Sedan blir alla också förälskade i huvudrollsinnehavaren.

Idén till filmen fick han när han såg ett nyhetsklipp från Georgiens huvudstad Tiblisi där 50 ungdomar bestämt sig för att ordna en prideparad. En motdemonstration, ordnad av georgiska kyrkan och kritiker av homolobbyn, på flera tusen personer attackerade paraden.

— Så får det ju inte vara. Och jag blev verkligen förvånad, för mig har Georgien alltid varit en tolerant, intellektuell och kulturell plats, säger Akins.

”And then we danced” får svensk biopremiär först 13 september, men hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes i våras. Sedan dess har den sålts till över 30 länder och i somras blev den trefaldigt prisbelönt på filmfestivalen i Odessa. Filmen är också på EFA:s shortlist för att bli nominerad till Bästa europeiska film.

Källa:
Här är Sveriges Oscarsbidrag – om ett georgiskt danskompani


  • Publicerad:
    2019-08-29 10:10