BATIKHÄXOR. I ett reportage granskar P4 Sjuhärad fenomenet med kvinnor i 40-årsåldern som inleder sexuella relationer med ”ensamkommande pojkar” som uppges vara i 16-18-årsåldern.

Unga rasfrämmande pojkar i intima relationer med äldre svenska damer har blivit en allt vanligare syn i det mångkulturella Sverige.

Det är Sveriges Radio P4 Sjuhärad som granskat batikhäxornas verksamhet i sitt spridningsområde.

”I vår granskning hittar vi flera exempel på kvinnor i 40-års åldern som inlett otillbörliga relationer med pojkar mellan 16 och 18 år. I två fall har personal omplacerats för att de inlett sexuella relationer med pojkar”, skriver P4 Sjuhärad.

I det medföljande reportaget berättar en man med kraftig brytning om att det rör sig om kvinnor som varit god man för, alternativt arbetat på HVB-hem för, så kallad ensamkommande pojkar.

— Alltså det var ju mitt i natten när jag skulle dricka vatten så kom jag upp ur rummet så såg jag en personal med en kille och dom pussade varandra, berättar ”Amir” om sin erfarenhet på ett HVB-hem.

Han berättar också att personalen hade ”favoriter” bland de boende och att dessa kunde uppvaktas med presenter och andra förmåner. Men också att det fanns gott om intima och olämpliga situationer mellan personal och ”ensamkommande”.

— Alltså vi hade ett litet tv-rum här, inne i det här huset. Och så var det en personal, när jag kom till tv-rummet, och så satt det en personal med en kille med ett täcke på sig. De kramades, de var så täta med varandra, säger Amir när han besöker sitt gamla HVB-hem.

P4 berättar att man fått ta del av många berättelser och flertalet bekräftade fall med olämpliga relationer. I fyra av fem fall har kvinnan varit mellan 40 och 45 år och ”pojken” mellan 16 och 18 år.

En rasfrämling som tidigare arbetat på ett HVB-hem för ensamkommande berättar om ett fall där en ”ensamkommande” fick bo hemma hos en kvinnlig anställd.

— Och den killen hade plats på hennes hem och hade allt på hennes hem. Vi ser inte honom på nätterna, han var hos henne, berättar han.

I ett annat reportage berättar samme rasfrämling att Socialtjänsten försökte tysta ned problemen med batikhäxor som inledde sexuella relationer med ”ensamkommande”.

I två fall stängdes kvinnor av, men eftersom både pojkar och batikhäxor bestämt förnekade att något olämpligt förekommit kom man till slut fram till att man endast hade att lägga ned ärendet.

Socialtjänsten konstaterade dock att det fanns ”allvarliga missförhållanden” i verksamheten och att kvinnliga medarbetare i många fall hade ”gränslösa” och ”olämpliga” relationer med ”ensamkommande”. Trots detta gjordes aldrig någon anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) – trots att man har skyldighet att göra en sådan.

I ett tredje reportage berättar en utländsk man att han ertappade en äldre kvinna mitt i en sexuell akt tillsammans med en ”ensamkommande” 16-årig pojke som hon var god man för. Han tog kvinnans telefon och lämnade in den till polisen då han tänkte att den kunde innehålla bevis. I slutändan blev han dock själv fälld för egenmäktigt förfarande, samtidigt som polisen lade ner ärendet mot kvinnan.

Källor:
Sexuell relation mellan personal och ensamkommande – anmäldes inte till IVO
Personal hade ensamkommande som pojkvänner
Polisanmälde sexuellt utnyttjande av ensamkommande – blev själv dömd


  • Publicerad:
    2019-05-03 17:00