MODE Gudrun Sjödén har efter flera granskningar av Expressen sagt upp sig från företaget med samma namn och som hon själv grundat. Nu uppger Sjödén att hon köpt en lägenhet i New York dit hon tänker flytta.

Det var i april som Bonniertidningen Expressen publicerade flera granskningar kring klädföretaget Gudrun Sjödén, som en gång i tid grundades av modeskaparen med samma namn.

Gudrun Sjödén är känd för att ha skapat den klassiska batikhäxe-utstyrseln, med färgglada och stora kläder med kraftiga mönster. Som anställd chef i företaget anklagades hon för både ”mobbning” och ”rasism” av flera anställda i Expressens granskningar.

– Man kunde bli kallad fet av Gudrun eller få höra ”tur att jag har gjort den här klänningen i en så stor storlek att du kommer kunna ha den”, berättade en mångårig medarbetare.

Nu avgår Sjödén och flyttar till New York, vilket Expressen var först att avslöja. I ett inlägg på Instagram skriver modeskaparen om bakgrunden:

Nu lämnar jag som anställd mitt företag efter nästan 50 år. Jag flyttar till New York och Grand Street i Soho där jag skaffat en stor härlig lägenhet där jag kommer verka som freelancer. Orsaken är alla tunga månader sedan Expressens mediaattack i april.

Gudrun Sjödén öppnade sin första butik, med samma namn, på Regeringsgatan i Stockholm 1976. Numera säljs kläderna till batikhäxor och andra via Internet, katalog och butiker i fler än 70 länder.

Efter Expressens granskningar gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på företaget och konstaterade att det ”fanns en risk för att kränkande behandling uppstår framöver”.

 – Vi kräver där att arbetsgivaren ska förebygga och hantera kränkande särbehandling och skaffa förutsättningar att omsätta dessa kunskaper i praktiken, exempelvis genom att ordna utbildningar om detta. Företaget ska också undersöka om det finns förhållanden i verksamheten som kan ge upphov till kränkande särbehandling, sa arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson till Expressen i samband med inspektionen.