LÖGNPRESSEN I den nya serien ”Historien om Sverige” har SVT återigen valt att använda afrikanska skådespelare för att gestalta svenskarnas förfäder.

Under söndagen har SVT:s nya dokumentärserie ”Historien om Sverige” premiär. I serien uttalar sig historiker, arkeologer och andra historieintresserade om den svenska historien i vad som beskrivits som SVT:s största satsning på historia någonsin.

Precis som i ”De första svenskarna”, som SVT sände 2019, påstår man att svenskarnas förfäder var ”mörkhyade med blå ögon” som följde inlandsisens reträtt upp genom Skandinavien. För att gestalta de svenskarnas förfäder har man återigen använt sig av afrikaner och andra mörkhyade folk.

Men inte heller denna gång lägger man fram några belägg för att de första folken som slog sig ned i Skandinavien skulle ha haft mörk hy. Helena Jankovic Malmström, doktor i evolutionsbiologi, nöjer sig med att hävda att forskarna ”med hjälp av DNA-analyser” har kunnat ”se att de här människorna hade ganska mycket mörkare hy än vad som är vanligt idag”.

Dessa teorier brukar dock ha sin grund i ett fynd av 11 000 år gamla mänskliga kvarlevor i Cheddar Gorge i England, vilket Radio Nordfront diskuterade i RN DIREKT#109. Utifrån DNA-tester på den så kallade Cheddarmannen har vissa forskare dragit slutsatsen att stenålderseuropéer hade blåa eller gröna ögon, mörkt hår och mörk hy.

Forskarna drog slutsatsen att den så kallade Cheddarmannen var mörkhyad bara utifrån att man inte hittade de gener för ljus hy som dagens européer har. Att man inte heller hittade genvarianter för mörk hy, som exempelvis dagens afrikaner har, har man bortsett från och istället bara antagit att mannen måste ha sett ut som en afrikan.

Jankovic Malmström påstår i programmet att svenskarna snart fick en ”mix i utseendet” och ”ljusare pigmentering” för att man blandade sig med andra folk med ljusare hy, även om sådana blandningar vanligtvis leder till att de mörkare generna dominerar ut de ljusare.

— Det kommer ta många tusen år och fler migrationer innan skandinaver får den hudfärg som är dominerande idag, säger programledaren innan man går vidare i avsnittet.