MEDIA Tidöregeringen presenterade igår en utredning om att förändra public service och i och med det slopa SVT:s textbaserade nyhetsrapportering. Karl Johansson blir personlig och förklarar varför det är fel.

Igår levererade Tidöregeringen sin utredning kring public service. Det jag reagerade mest på var att SVT och SR ska inte få bedriva en ”nättidning” då detta stört Bonnier och andra privata aktörer.

Men SVT har alltid haft en textbaserad variant på sina nyheter. Jag är så pass gammal att jag kommer ihåg eran före Internet. Jag tyckte det var spännande att läsa Text-TV (Japp, sa ju att jag är gammal) när jag var yngre. Man hade nyheterna framför sig, slapp vänta på nyhetssändningarna och man kunde läsa i sin egen takt.

Som nyhetsskribent på Nordfront skummar jag ofta igenom artiklar på både SVT och Sveriges Radio i jakt på nyheter. Jag tycker det är ett bättre format än ljud- och videosändningar.

Men även privat är det SVT jag tittar på mest om jag vill veta något snabbt om någon nyhet.

Om nu public service ska vara teknikneutralt (dvs. kunna verka på alla plattformar och med olika tekniker så som ljud, bild och text) känns det rätt värdelöst att inte ha nyheter i textformat.

Vilket intresse har utredarna, bland annat Göran Hägglund, i det hela? Förutom det borgerliga i privatiseringar det vill säga.

Borde inte den fria marknaden må bra av lite konkurrens eller är det ett sätt att visa sverigedemokrater och borgerliga väljare att nu minsann ska vi ta tag i public service vänsterinriktning?

All public service i Europa har någon form av nyhetsrapportering i textformat, för att följa med i tiden är det en nödvändighet för att inte tappa tittare.

För om vi ska vara ärliga, så är media i rörlig bild och ljud utdöende i allmänhet, då den yngre och medelåldersgenerationen konsumerar sina nyheter online. Ska då public service överleva måste man tillåtas hänga med i hur nyheter konsumeras.

Jag förstår givetvis att det här är en del av det kulturkrig som borgarna och SD kör mot vänsterblocket. Man ger en tillbakakaka för de typ senaste 80 åren där vänstern fört ett krig mot borgarna och satt käppar i hjulet för dem.

Man för samma kulturkrig på kommunal nivå i de kommuner där borgarna tagit makten efter det senaste kommunvalet.

Men att ge sig på public service på det här sättet blir bara felriktat, en utrensning av politiskt tillsatta tjänstemän hade varit ett mer effektivt sätt i så fall.

Tycka vad man vill om public service i nuvarande form, men de fyller en funktion genom sin teknikneutralitet och att innehållet, precis som på Nordfront, är öppet att ta del av för alla.

Förslaget i sig kommer innebära att den privata marknaden i form av Bonnier media och dess bolag gynnas och får ett övertag mot statlig media.

Visst kan man vara skadeglad och tycka det är kul att vänsterjournalister får se sig om efter nya jobb. Men vill vi hellre att judisk media får dominera medielandskapet?

Jag personligen väljer då den statliga varianten alla dagar i veckan.