Sydafrika kringgår FN:s flyktingfördrag – en tid
UTRIKES • Regeringen säger sig inte längre ha råd med nuvarande asylpolitik, men lovar att återkomma till konventionerna efter att först ha lämnat – och brutit mot – dem.
Sydafrika planerar att ”tillfälligt dra sig ur” FN:s samtliga flyktingtraktat i syfte att begränsa invandringen. Inom landets regeringsbildande parti African National Congress (ANC) regering uppger man sig nu vara nödgade att ”trycka på återställning för den liberala asyl- och immigrationspolitiken” vilken man inte längre anser sig ”ha råd med”.
Initiativet tas i tider av utbredda folkliga uttryck av förbittring över nuvarande nivåer av invandring, och enligt politiska bedömare med anledning av att ANC förväntas förlora sin totala majoritet i nästa års allmänna val. Immigration kommer därvid sannolikt att stå högt på valdagordningen och enligt undersökningar tidigare i år finner 89 procent av väljarna att ANC inte hanterat denna fråga väl.
I ett nytt regeringsdokument föreslås att landet under en period lämnar såväl FN:s flyktingkonvention från 1951 som dess flyktingstatusprotokoll anno 1967 – så att sydafrikanska tjänstemän kan ges fria händer att skärpa restriktionerna för denna typ av invandring.
Inrikesminister Aaron Motsoaledi menar sig idag ha begått ett stort ett misstag när han skrev på dessa fördrag i mitten av 1990-talet utan att ”kräva borttagandet av vissa klausuler”.
Enligt de i dokumentet föreslagna ändringarna ska Sydafrika återansluta sig till konventionerna efter att kraftigt ha begränsat flyktingars rätt att arbeta, utbilda sig samt att någonsin erhålla ett sydafrikanskt medborgarskap. Dessa tre åtgärder förutspås i dokumentet drastiskt minska flödet av flyktingar in i Sydafrika.
Nya lagar föreslås också införas för att göra det lättare att skicka tillbaka flyktingar till länder som inte längre anses farliga.
De nuvarande liberala immigrationslagarna antogs på 1990-talet när ANC antog en panafrikansk hållning om invandring, delvis för att visa tacksamhet mot länder som tidigare stöttat ANC i dess ”kamp mot apartheid”. Motsoaledi menar nu att denna politik idag ”är föråldrad” och ”i behov av en radikal översyn”.
”Fertil grund för våldsamma sammandrabbningar”
ANC menar att landets föråldrade lapptäcke av immigrationslagar måste ersättas, eftersom det har för många brutna sömmar och stora hål. Partiet hävdar att dessa har utnyttjats av människohandlare, kriminella och ekonomiska migranter. I ovan nämnda regeringsdokument står att läsa:
De politiska och lagstiftningsmässiga luckorna inom inrikesdepartementet har skapat en fertil grund för våldsamma sammandrabbningar mellan utländska medborgare och medborgare, inklusive [uppkomsten] av krigförande grupper, som antingen ställer sig [med] eller emot det nuvarande migrationssystemet.
Fikile Mbalula, ANC:s generalsekreterare, beskrev tidigare i år illegal invandring som ”en tickande bomb för landet”, som anstränger de offentliga finanserna och bromsar insatserna för att förbättra tjänsterna.
Regeringens kritiker hävdar att de styrande använder förmenta problem relaterade till invandring till att avleda uppmärksamhet från sin egen misskötsel av en rad samhällsfunktioner, samt att deras egen retorik riskerar att ytterligare spä på det grasserande hatet mot utlänningar.
Den politiske analytikern Stephen Friedman menar att utlänningar i Sydafrika slentrianmässigt utses till syndabockar i ett immigrationssystem, som är långt ifrån så generöst som dess kritiker gör gällande att det skulle vara.
I sydafrikanska Financial Mail fastslår han:
— Det är inte sant att lagen bara välkomnar alla … och regeringen vägrar att erkänna det faktum att den stora majoriteten av utlänningar i Sydafrika har kompetens, arbetar hårt och bidrar till samhället.