AFRIKANSK DIPLOMATI I Stockholm försenades tåg idag på grund av en ”ovanlig” händelse. En utländsk diplomatbil stod på tvären över spåret, något som inte kan ha skett av misstag enligt talespersoner från SL.

Natten till idag gjorde man en ovanlig upptäckt på tågspåret nära bron mot Stora Essingen. En bil med diplomatskyltar hade kört på Tvärbanans spår, krockat med en stolpe och lämnats där på tvären över tågbanan. Något spår av den som kört bilen fanns inte på platsen

— Jag tänkte – hur är det möjligt?, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.

Trots att polisen till en början var motvilliga att uppge vilket lands ambassad bilen tillhör har det senare under söndagen framkommit att den tillhör Etiopiens beskickning. TV4 skriver att de vid lunchtid idag fick ett mejl från ambassaden där man ber om ursäkt för det inträffade:

Ambassaden ber om ursäkt för olyckan och de problem den skapat. Vi gör nu en utredning internt kring hur detta har kunnat ske.

Medvetet kört på spåret

Strömberg menar att det inte borde vara möjligt att köra till den delen av spåret där det övergivna fordonet hittades.

— Men den verkar ha kört upp via en ramp, den har kommit upp för långt upp i spårområdet, det ska inte inte hända och man tar inte miste och kör fel här, menar han.

Vidare är han rätt säker på att någon medvetet har kört på spåret.

— Det finns vissa ställen på tvärbanan där man kan råka hamna i tågets egna spår, men det här är inget sådant ställe. Sker det misstag brukar bilen stanna efter bara någon meter. Men här har man lyckats komma in på spårområdet och kört iväg, säger Strömberg.