MÅNGKULTUREN. En utländsk tandläkare i Laholm prickas nu för felbehandling efter att ha borrat sönder en tandnerv och avfärdat patientens smärta som tandköttsbesvär.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) väljer att pricka en tandläkare på en klinik i Laholms kommun efter en felbehandling där han borrat sönder tandnerven, pulpan, på en patient vid en rutinmässig lagning.

En kvinna i 30-årsåldern besökte kliniken för en årlig tandkontroll. Tandläkaren upptäckte då tre hål i kvinnans tänder. Vid lagningen borrade denne alldeles för djupt och ned i pulpan, vilket ledde till att kvinnan efter besöket drabbades av svåra smärtor och infektion.

Vid återbesök avfärdade tandläkaren symtomen som tandköttsbesvär.

När kvinnans smärtor intensifierades tvingades hon uppsöka akuttandvård några månader senare. En mer erfaren tandläkare upptäckte då att tandnerven i tanden var sönderborrad och död. Två tänder, som dött, fick opereras ut på en specialistmottagning efter svullnader ner mot halsen som riskerade att ge patienten andningsbesvär.

Den utländske tandläkaren skyller på att dennes svårigheter med det svenska språket kan ha gjort att missförstånd har uppstått.

Ivo anser nu att tandläkaren grovt har brustit i sina skyldigheter och i sin behandling av kvinnan, och hur patienten avfärdades vid återbesöket anser man som synnerligen klandervärt. Även kliniken kritiseras eftersom tandläkaren fått bristande introduktion i olika rutiner.

Den prickade tandläkaren sägs nu ha påbörjat svenskundervisning och slumpvis utvalda journaler vid kliniken ska granskas för att säkerställa att det rör sig om en enstaka händelse.

Källa:
Tandläkare borrade för djupt – menade att smärta berodde på tandköttsbesvär


  • Publicerad:
    2019-01-04 12:40