SEXUALBROTT. En barnläkare som misstänks för ett stort antal sexuella övergrepp mot barn, bland annat i Skellefteå, försvarar sig i rättegången med att i hans hemland gör man mer omfattande kroppsundersökningar.

I går inleddes rättegången mot den läkare som misstänks för ett enormt antal sexualbrott mot barn. Sammanlagt åtalas läkaren för brott mot 52 barn.

Läkaren anhölls och häktades i slutet av december 2017 och sedan dess har mängder med nya misstänkta brott framkommit, bland annat barnpornografi. Läkaren har arbetat på en rad olika sjukvårdsinrättningar bland annat i Skellefteå. Vissa av brotten misstänks ha skett med hjälp av Kry, som är en läkartjänst i mobilen.

”… på Erikslids vårdcentral i Skellefteå genomfört en sexuell handling med NN 136, som då var 5 år, som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag”, står att läsa i stämningsansökan.

Många av de brottsutsatta barnen är från Skellefteå och är flickor i åldern 5-9 år. Som regel filmade läkaren alla sina övergrepp.

Läkaren misstänks även för att ha lurat föräldrar att begå sexuella övergrepp på sina barn, genom mobilappen Kry. På sociala medier är många arga över föräldrarnas medverkan och hävdar att så många föräldrar aldrig kunnat luras i något annat land än Sverige.

Läkaren misstänks även för att ha begått sexuella övergrepp mot småflickor han suttit barnvakt hos.

Uppgifter finns om att den kriminella läkaren kunde ha stoppats tidigare, men att chefer på Skaraborgs sjukhus inte velat agera mot läkaren. SR skriver på sin hemsida:

På måndagen förnekade Skaraborgs sjukhus chefsläkare, Marga Brisman, att sjukhuset skulle ha upptäckt något olämpligt under tiden som den aktuelle barnläkaren arbetade här.

— Nej… Nej, han har absolut sagt upp sig helt själv, sa hon i P4 Skaraborg.

Men senare på eftermiddagen berättade hon i NLT att läkaren anmälts till patientnämnden under slutet av 2016. Detta efter att en ”ung patient” känt obehag vid en undersökning. Sjukhusets egen utredning visade att ”det inte skett något speciellt”.

Marga Brisman har sedan dess avancerat till att bli chef för enhet patientsäkerhet inom koncernstab hälso- och sjukvård samt biträdande regionchefsläkare.

”Med sin gedigna erfarenhet, kompetens och systemförståelse kommer Marga ha en viktig roll i utvecklingen av patientsäkerheten inom Västra Götalandsregionen”, enligt experter på Skaraborgs sjukhus.

Åklagaren yrkar även på att läkaren ska utvisas ur Sverige med hjälp av utlänningslagen. Den 29-årige läkaren är medborgare i Spanien och försvarar sig med att i hans hemland gör man mycket mer omfattande kroppsundersökningar än i Sverige.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-09-22 10:00