TERRORDÅDET I VETLANDA. Nordfront kan idag avslöja identiteten på terroristen från gårdagens terrorattack i Vetlanda. Polisen har gripit afghanen Tamim Sultani, just nu misstänkt för mordförsök. 

Terrorafghanen Tamim Sultani. Foto: Privat/Instagram.

Onsdag eftermiddag gick afghanen Tamim Sultani, (19990212-5518), till vansinnesattack med en kniv i den småländska staden Vetlanda. Åtta personer skadades, inklusive honom själv efter verkanseld från polisen.

Sju personer föll offer för attacken, varav tre fortfarande vårdas på sjukhus med livshotande skador. Ytterligare två personer har allvarliga skador, två personer har måttliga skador och en person har lindriga skador, meddelar Region Jönköping i ett pressmeddelande.

Terrorafghanen är 22 år gammal och har vid ett par tidigare tillfällen dömts för ringa narkotikabrott, då han rökt cannabis. Polisen genomförde under gårdagen en husrannsakan i hans bostad i Vetlanda där han bor sedan ungefär ett år tillbaka.

Domen för narkotikabrottet kan laddas ned här. B 1537-19

Enligt Expressen hade gärningsmannens uppehållstillstånd i landet gått ut, och han har nyligen ansökt om ett nytt tillstånd. Sultani kom till Sverige år 2016 från Afghanistan och folkbokfördes här först 2017.

Han vårdas just nu på sjukhus för sina skottskador. Polisen meddelade under gårdagen att gärningsmannens skador inte är livshotande.

I nuläget sitter Sultani anhållen misstänkt för mordförsök med ”eventuella terrormotiv”. Brotten utreddes i ett inledande skede som terroristbrott, men polisen ändrade sedan rubriceringen till försök till mord.

Polisen utreder fortfarande uppgifter om ett terrormotiv tillsammans med Säkerhetspolisen, vilka uppgifter det rör sig om har polisen inte velat kommentera.

En person som tog hand om terroristen när han kom till Sverige berättar för SVT Nyheter, att denna blev mycket chockad när personen såg bilderna på Sultani som spreds under gårdagen.

— Det förvånar mig väldigt mycket. Mig behandlade han med respekt. Jag förstår inte varför han skulle ha gjort så här, beklagar sig den förmodade ”batikhäxan”.


  • Publicerad:
    2021-03-04 15:35